Selectie Beeldende Kunst

Noorderlicht

Leeuwarden In Land, Country Life in the Urban Age kijkt de fotomanifestatie Noorderlicht in het Fries Museum naar de gevolgen die urbanisatie heeft voor het platteland. Sinds het begin van de 21ste eeuw woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Wat zijn de gevolgen van deze verschuiving voor het platteland? Dertig grotendeels buitenlandse fotografen geven een beeld van een platteland in crisis. Nadav Kanders reisde langs de Yangtze rivier en er zijn o.a. foto’s van de industrialisatie van het binnenland van Brazilië, het Chinese achterland en Zimbabwaanse landarbeiders. En in de Blokhuispoort is de expositie Warzone , waarbij fotografen als Ad van Denderen, Martin Specht, Paul Seawright, Peter van Agtmael en Antonin Kratochvil stilstaan bij de ervaring van soldaten die werden uitgezonden naar conflictgebieden. Elke zondag zijn er rondleidingen in het museum door een fotograaf uit de hoofdexpositie. Zondag 5 september om 13u30 en 15u is dat Jeroen Toirkens. (Res: educatie@friesmuseum.nl).

Van 5 sept t/m 31 okt, Fries Museum, Turfmarkt 11 en de Blokhuispoort, Blokhuisplein 40. di-zo 11-17u. Inl www.noorderlicht.com.

Rembrandt en Jan Six

Amsterdam Het beroemde portret van Jan Six uit 1647 door Rembrandt wordt zelden uitgeleend door de familie Six. Door een grote verbouwing van het Sixhuis is het tijdelijk in het Rijksmuseum te zien, samen met (ontwerp)tekeningen en etsen van het protret in verschillende ‘staten’.

Van 7 sept t/m 29 nov, Jan Lijkenstraat 1. Ma-zo 9-18u.

Ein Berliner

Zwolle George Grosz (Berlijn 1893- Berlijn 1959) keerde getraumatiseerd terug uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Hij werd een scherp criticus van het opkomend militarisme in de Republiek van Weimar en het burgerdom en bracht met zijn scherpe pen en kleurrijke penseel de Duitse samenleving tussen 1918 en 1933 in beeld. Oorlogsinvaliden en oorlogsprofiteurs, werklozen en speculanten, communisten en nazi's, brave burgers en bohemiens, geëmancipeerde vrouwen en dames van lichte zeden. In Museum De Fundatie is onder de titel Schwarzer Champagner und Blutiger Ernst nu zijn belangrijke grafische werk uit de jaren ’20 te zien. Samen met kinder- en jeugdtekeningen en Pop art-achtige fotomontages uit de jaren vijftig. Ook vanaf 5 september: een serie van negen monumentale schilderijen van Jeroen Krabbé over het leven en de dood van zijn grootvader, Abraham Reiss (Amsterdam 1873 - Sobibor 1943).

Van 5 sept t/m 5 dec, Blijmarkt 20. di-zo 11-17u.

Zoutwatertranen

Rotterdam De jonge fotograaf Munem Wasif doorkruiste op zijn motorfiets het zuidwesten van Bangladesh. In zijn geboorteland komen vloedgolven en kusterosie voor en de oprukkende zee verzilt de grond. In het dichtst bevolkte land ter wereld waar iedere centimeter aan bruikbare grond een prijs heeft, is dat een grote zorg. Wasif brengt in grote zwart-wit foto's in de Kunsthal de gevolgen voor de bevolking in beeld.

T/m 5 dec Museumpark, Westzeedijk 341. Di-za 10-17u.

Flux/S Festival

Eindhoven Flux/S is een internationaal kunstenfestival op Strijp-S, het voormalige Philips-terrein dat in de toekomst het nieuwe culturele hart van de stad moet worden. Op Flux/S – Drafts Establishing Future reageren kunstenaars op ontwikkelingen met beeldende kunst, muziek, performance, dans, architectuur, interventies, video, nieuwe media, poëzie en literatuur.

Van 9 t/m 12 sept. Inl www.flum-s.nl

Ontmoetingen

Heerlen De Amerikaans componist, dichter, graficus en essayist John Cage (1912-1992) heeft met zijn radicale en experimentele composities het verloop van de moderne muziek en dans veranderd, en zo een nieuwe conceptuele horizon geschapen voor artistieke producties in de late 20ste eeuw. The anarchy of silence heet de expositie die SCHUNCK Glaspaleis aan hem wijdt. Hier wordt zijn werk voor het eerst in de context van zowel de muziekgeschiedenis als de geschiedenis van de beeldende- en de podiumkunst geplaatst. De ontmoetingen van Cage met kunstenaars zijn het uitgangspunt, om zo de historische beschouwing van zijn oeuvre te kunnen plaatsen. Op de tentoonstellingen worden meer dan 200 werken getoond, inclusief originele schilderijen, geluidsstukken, films en multimedia-installaties. Niet alleen van John Cage zelf, maar ook van Marcel Duchamp, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, La Monte Young, Nam June Paik en Fluxus e.a.

T/m 28 nov, Bongerd 18. Di-vr 11-17u, do tot 20u, za-zo 13-17u.

Portretseries

Amsterdam De Indiase fotograaf Dayanita Singh begon als fotojournalist, maar richt begin jaren negentig haar camera steeds meer op haar eigen omgeving. Zo ontstaan monumentale portretseries van haar familie en vrienden uit welgestelde kringen in Calcutta en Bombay. Veel van haar latere foto’s gaan over afwezigheid, over mensen die zijn weggegaan of nog weg zullen gaan. Hun afwezigheid wordt tastbaar in verlaten kamers, lege ruimtes en in opmerkelijke stillevens van dagelijkse objecten. Ook in haar nieuwste serie Dream Villa (2010) zijn mensen nadrukkelijk afwezig maar tegelijkertijd alomtegenwoordig in de details en zelfs in de kleur en het licht. In Dream Villa verandert de stad ‘s nachts in een uitgestorven, surreële wereld die een eindeloos scala aan interpretaties en betekenissen mogelijk maakt. In Huis Marseille is nu een overzichtstentoonstelling te zien.

T/m 21 nov, Keizersgracht 401. Di-zo 11-18u. Zo 5 sept 14u geeft Singh een rondleiding over haar expositie.

Paramaribo Perspectives

Rotterdam Een grote groepsexpositie in TENT. laat een zelfbewuste generatie Surinaamse en Rotterdamse kunstenaars zien. Tegen de achtergrond van de politieke verwijdering tussen Nederland en Suriname toont Paramaribo Perspectives de kunstenaar als bemiddelaar van veranderende culturele, politieke en sociale verhoudingen. In installaties, schilderijen, foto’s, sculpturen en video’s worden thema’s als afkomst en toekomst, geschiedenis en politiek en culturele identiteit onderzocht.

Van 9 t/m 31 okt, Witte de Withstraat 50. Di-zo 11-18u.