Ontmoetingen met Vladimir Poetin

http://www.youtube.com/watch?v=MukWjCx58L8Vladimir Poetin gaf afgelopen maandag een interessant interview aan de krant Kommersant. Daarin benadrukte hij onder meer zijn onfeilbaarheid door te zeggen dat  alle beslissingen die hij de afgelopen tien jaar had genomen juist waren en dat hij absoluut nergens spijt van had. Medvedev kreeg lof toegezwaaid voor zijn uitstekende buitenlandse optredens. En de oppositiepartijen kregen en passant  een waarschuwing mee: als zij een niet-toegestane betoging hielden, dan verdienden ze een ,,mep met een houten stok op hun kop.” Ook zei Poetin niets te weten van de demonstraties die die oppositie op iedere 31ste van de maand op het Triomfplein in Moskou houdt. En van het tweede proces tegen de in ongenade gevallen oligarch Chodorkovski was hij al helemaal niet op de hoogte. ,,Die zit toch al in de cel?” merkte hij op.

Maar het interessantste van het interview was de locatie: een gele Lada Kalina, op de snelweg tussen de steden Tsjita en Chabarovsk in het Verre Oosten. In de staatsmedia werd gedaan alsof Poetin heel alleen in die Lada over die slechte weg reed, tankte en met het volk sprak. Tijdens het tanken beval hij die Lada nog even bij zijn volk aan. ,,Comfortabel en betrouwbaar!” zei hij. ,,Je zult er geen spijt van hebben!” Een betere reclamespot kun je je als ondernemer niet wensen. Als koningin Juliana in de jaren zestig in een DAF 33 in het NOS-Journaal was verschenen en die rijdende naaimachine  van harte had aanbevolen, dan zou  het hele Nederlandse koningsgezinde volk naar de dealer zijn gerend.  De  Lada Kalina was zo’n lot overigens niet beschoren.

Dankzij  Wit-Rusland, waartegen  de Russische staatstelevisie de afgelopen maanden een mediaoorlog is begonnen, en een groot aantal omstanders weten we wat er echt is gebeurd tijdens die autorit. De Wit-Russische staatszender heeft van die medeweggebruikers amateurvideo’s verzameld en die tot een reportage verwerkt. Het blijkt nu dat Poetin in werkelijkheid in een enorm konvooi reed, van meer dan honderd  Japanse jeeps met lijfwachten, stafmedewerkers, een ambulance en bovendien nog twee andere gele Kalina’s, waarvan een op een oplegger, voor als die  waarin de premier zelf reed het begaf.  De Lada is tenslotte niet voor niets vrij ongeliefd bij de gemiddelde Rus.

De filmende automobilisten vond het maar belachelijk dat Poetin twee reserve-Kalina’s bij zich had. ,,Als ze deze auto hadden willen promoten, waarom zou je er dan drie meenemen”, zei een van hen. ,,Poetin is een volwassen man. Hij kan zelf reparaties uitvoeren als er iets kapot gaat. Dat zou pas een PR-stunt zijn.”

Een passerende jeepclub  werd in staat gesteld de premier te ontmoeten. Van tevoren kregen ze uitgebreide instructies van de veiligheidsdienst over wat ze wel en niet mochten doen in aanwezigheid van de leider. Hoe ze hun handen moesten houden, wat ze mochten zeggen, waar ze moesten staan, wat ze per se niet mochten doen, etc.

Aan het begin van zijn tocht heeft Poetin gezegd zijn gele Kalina aan het AvtoVaz-museum te zullen schenken. Grote vraag is nu natuurlijk welke van de drie dat zal zijn.

De hele vierdaagse tocht door het Verre Oosten bedroeg het jaarbudget van een middelgrote stad. Maar voor je herverkiezing als president moet je toch iets over hebben. Toch durf ik er  al een fles champagne op in te zetten dat Vladimir Poetin tot 2024 president van Rusland zal zijn.