Onderzoek doden door eigen vuur

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Arnhem wil nader onderzoek naar een eigenvuurincident in Uruzgan, in januari 2008. Hierbij werden twee Nederlandse militairen per ongeluk door collega’s doodgeschoten.

Dat hebben advocaten gezegd die aanwezig waren bij een zogeheten artikel-12 procedure, die gisteren achter gesloten deuren plaatsvond bij het Arnhemse hof. Ouders van de omgekomen militairen hadden deze procedure aangevraagd omdat zij vinden dat twee commandanten die bevelen gaven tijdens de operatie alsnog vervolgd moeten worden.

Bij het incident in de nacht van 12 januari 2008 kwamen de militairen Wesley Schol (20) en Aldert Poortema (22) om het leven. Een derde Nederlandse militair raakte beide benen kwijt. Ook twee Afghaanse militairen werden per ongeluk gedood.

Kort na het incident deed het justitie onderzoek. Een team van het Openbaar Ministerie (OM) ging ter plekke kijken en hoorde betrokkenen. Justitie concludeerde dat er geen sprake was van „individualiseerbaar strafrechtelijk verwijtbaar handelen”. Ook zouden de verantwoordelijken de geweldsinstructies correct hebben uitgevoerd.

De advocaat van de ouders, Peter Rijtsma, vindt dat dit onderzoek te beperkt is geweest. Hij wil dat het gerechtshof het OM dwingt een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de twee commandanten. Deze zouden volgens de ouders verwijtbare fouten hebben gemaakt.

Het Openbaar Ministerie wil niet inhoudelijk reageren omdat de procedure achter gesloten deuren plaatsvond, aldus een woordvoerder. Een woordvoerder van het gerechtshof verwacht dat er binnen zes weken uitspraak wordt gedaan.