Nutteloos, schadelijk, spotgoedkoop

Alles waarvan je nog nooit hebt gehoord en waarvan je weet dat je het ook nooit nodig zal hebben, is voor weinig geld in China te koop via internet. Ook ‘gevaarlijke’ en ‘illegale’ gadgets.

Op de site van BBC News staat een film, gemaakt in een politiehelikopter, over het opsporen van laserhooligans. Laserhooli’s zijn mensen die met een laserpen schijnen op helikopters en vliegtuigen. Nieuwe apparatuur maakt het mogelijk een nauwkeurige plaatsbepaling te maken van de lichtbron. Steeds vaker worden tegenwoordig mensen aangehouden die proberen piloten te verblinden.

Misschien proberen de meesten dat niet eens, maar schijnen ze voor ‘de gein’ op een vliegtuig. Want het lijkt me sterk dat ze weten wat er dan in de canopy van een cockpit gebeurt. Het is ook moeilijk voorstelbaar wat een speldeprik van licht – want dat is wat er uit een laserpen komt – teweeg kan brengen. Het BBC filmpje toont de plotselinge, felle gloed die het onmogelijk maakt nog iets van het instrumentarium te zien.

Jaren geleden werd al op internet melding gemaakt van de ontwikkeling van superkrachtige lasers die zo sterk waren dat je er lucifers mee op afstand kon aansteken en ballonnen laten klappen. Maar zo je al zoiets destructiefs wilde doen, was de prijs prohibitief. Nu niet meer. Voor bijna 30 euro zijn deze lasers te koop, onder meer via internet.

Daar zijn behalve groene en rode laserpennen ook gps-jammers (26,62 dollar) te koop. Met zo’n apparaat is het gps-signaal van navigatiesystemen en gps-volgsystemen te blokkeren. Deze producten zijn bedoeld als beveiliging tegen gps-trackers en maken het bijvoorbeeld onmogelijk een bepaalde auto te volgen. Handig voor de Britse laserhooli’s die uit handen van de politie willen blijven, maar illegaal in Nederland.

Ook illegaal zijn cellphone-jammers (circa 60 dollar) die alle mobiele telefoonverkeer om je heen in één klap lamleggen. Ze worden door gebruikers omschreven als ‘de droom van bus- en treinreizigers die uitkomt’, maar zijn in Nederland verboden.

Dat is trouwens een belangrijke charme van dit soort internetwinkels: gebruikers schrijven onder ieder product wat hun ervaringen zijn. Bij een ledlicht in de vorm van een wit varkentje met roze neus en hartje op zijn buik (0,78 dollar) schrijft een gebruiker: „girlfriends love it”. En bij een plastic miniboksbeugel in de vorm van een kattenkopje schrijft iemand: ‘Mijn vrouw vindt ’m fantastisch. Waarschijnlijk wil ze ’m op mij uitproberen.’ Overigens schrijft iedereen bij deze ‘sleutelhanger’ dat volwassen mannenvingers er niet in passen.

Bij vrijwel alle dingen die in dit soort internetwinkels te koop worden aangeboden, zoals de mini-pretlasers waarmee katten tot onbeheerst rengedrag zijn te verleiden, of die laserbeeldjes (smiley, happy feet, astronaut etc.) op de muur projecteren, past het commentaar dat bij een groene laserpen stond: ‘useless in fact, but very nice gadget’.

‘Nutteloos, maar heel leuk’ geldt zeker voor de miniwagentjes of de kakkerlakken die op zonnecellen bewegen (2,54 dollar). Het wagentje racet bij het minste of geringste zonlicht over de vloer. De kakkerlak heeft meer licht nodig, maar geeft dan ook een plezierige rilling over de ruggegraat als hij eenmaal in de hand beweegt.

En voor de super hete brander, met een gegarandeerde vlamhitte van 1300° C moet toch een nuttige toepassing te vinden zijn? Toch? Solderen, lood smelten of een hartje in hout branden?

En zeker, absoluut educatief verantwoord, leuk om te gebruiken, extreem goedkoop en de hebzucht van alle jongens oproepend, is de zakmicroscoop met ledlicht. Die komt ‘gewoon’ van eBay (zhaoxu2009). Dat ik ooit zonder dit zakmicroscoopje heb kunnen leven.

    • Hans Moll