nrcboeken.nl

Harry Potter populair in Guantánamo Bay

‘Er is niet veel om naar uit te kijken in Guantánamo Bay’, stelt Time Magazine droog vast, ‘maar er is wél een bibliotheek’. De inventaris is interessant, en een tikje cynisch ook met titels als Don’t Be Sad (een zelfhulpboek). Er staan boeken in achttien talen, naast Engels, Frans, Spaans ook Russisch, Farsi, Arabisch en Urdu. De meest uitgeleende titels beslaan een breed spectrum: veel islamitische teksten, maar ook John Grisham, Agatha Christie én de boeken van Barack Obama. „Hoewel er niet bepaald om gevochten wordt om ze te pakken te krijgen, worden ze toch ook gelezen’’, aldus luitenant Robert Collett, die de bibliotheek beheert. Favoriet is een boek dat de gevangenen delen met de rest van de wereld: de Harry Potter-verhalen. De aanwezigheid van de boeken bevordert wel degelijk het leefklimaat, aldus Collett: „Als je het boek krijgt dat je hebt aangevraagd, ben je de held van de dag.” (TJ)

J.K. Rowling doneert 10 miljoen pons aan MS-stichting

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling (45) heeft 10 miljoen pond (12,2 miljoen euro) geschonken aan een stichting die zich inzet voor multiple sclerose. Het geld zal worden gebruikt om een nieuw onderzoekscentrum op te zetten in Edinburgh.

Rowling schenkt het bedrag ter nagedachtenis aan haar moeder, die op haar 45ste overleed aan de degeneratieve ziekte. ‘Ik steun al talloze jaren onderzoek naar de oorzaken en behandeling van multiple sclerose’, aldus Rowling.

De kliniek zal de naam van haar moeder dragen: De Anne Rowling Regenerative Neurology Clinic. (DL)

Jelloun maakt brandhout van nieuwe Houellebecq

Op een opiniepagina in de Italiaanse krant La Repubblica heeft de Frans- Marokkaanse auteur en Goncourtwinnaar 1987 Tahar Ben Jelloun brandhout gemaakt van Michel Houellebecqs op 8 september te verschijnen nieuwe roman La carte et le territoire. En dat terwijl Jelloun jurylid is van de Prix Goncourt, waarvoor Houellebecq veel kansen worden toegedicht. Critici spreken tot nu toe unaniem van een mildere, maar zeer schrandere, ‘grote’ roman. Jelloun schrijft dat hij de 427 pagina’s van het boek niet eens zou hebben gelezen, mocht hij daartoe niet verplicht zijn geweest als jurylid van de Prix Goncourt. Het opvoeren van reële figuren als personages – waaronder Houellebecq zelf en Frédéric Beigbeder – zint Jelloun evenmin en de ‘verveling’ stak de kop op. Hij begrijpt de bedoeling van het boek niet en kan zich niet vinden in de wereldvisie van de ‘megalomane’ auteur. Wat heeft deze roman aan nieuws te bieden? Vrijwel niets, aldus Jelloun: ‘Wat gebabbel over de condition humaine, een geaffecteerde manier van schrijven, [...] wat publiciteit voor consumptieproducten en de ultieme boodschap van een schrijver die zich boven iedereen verheven waant, altijd miskend en onbegrepen, iemand die niet van het leven houdt en het geluk niet kent.’ Andere juryleden van de Goncourt hebben zich alvast uitgesproken ten faveure van het boek van Houellebecq. De Prix Goncourt wordt uitgereikt op 8 november, op 6 september is de eerste selectie bekend. (DL)

De neef van De Cock komt dit najaar in actie

De Cock en de dood in gebed was de laatste Baantjer, verschenen in 2008. Het was het jaar waarin Baantjers vrouw overleed en Baantjer zelf besloot dat het klaar was met De Cock. Afgelopen jaar werkte hij samen met Ed van Eeden onder de nieuwe naam Baantjer Inc. aan een verhaal over een neef van De Cock. In november zal bij uitgeverij Fontein Moord met een strijdbijl verschijnen. (TJ)

OP DE SITE

In memoriam Appie Baantjer; een profiel van literair agent Paul Sebes; het huis van Jean Cocteau is nu een museum.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger en Bernard Hulsman

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl