next denkt

Wat nu? Geen formatiecrisis op de voorpagina? Geen follow-up over het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg in de VS? Nee. Vandaag gaat het belangrijkste nieuws in nrc.next over pinguïns.

Pinguïns?

Ja, keizerspinguïns. Want die staan, volgens baanbrekend onderzoek van de Franse ecoloog Stephanie Jenouvrier, binnen een eeuw op uitsterven. Typisch een bericht dat doorgaans ergens achterin de krant op de wetenschapspagina belandt. Het betreft immers slechts een voorspelling. En bovendien sterven er wel vaker diersoorten uit. Toch is dit groter nieuws dan je zou denken.

Ten eerste, omdat de keizerspinguïn niet wordt bedreigd door de jacht of de kap van regenwouden – zoals in veel andere gevallen – maar door klimaatverandering. Dat maakt het klimaatprobleem plotseling heel concreet. Ten tweede staat de keizerspinguïn hoog in de voedselketen. In zekere zin maakt dat zijn uitsterven minder ‘erg’, want het heeft minder gevolgen voor de rest van de keten. Maar tegelijkertijd geeft het aan dat er écht iets aan de hand is. Carola Houtekamer, onze wetenschapsredacteur, en Marcel Haenen leggen op de volgende pagina uit waarom.

Wie uitzoomt, ziet dus al gauw dat de signalering van Jenouvrier van groot belang kan zijn – misschien wel van groter belang dan een vredesakkoord of een nieuw kabinet. Vandaar deze keuze op de voorpagina.

Rob Wijnberg

hoofdredacteur nrc.next

twitter: @robwijnberg

    • Rob Wijnberg