Netanyahu, Abbas praten verder

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit ontmoeten elkaar opnieuw op 14 en 15 september, en vervolgens om de twee weken, voor nader vredesoverleg. Deze afspraak is de eerste tastbare uitkomst van de gisteren in Washington begonnen, nieuwe vredesbesprekingen over het Midden-Oosten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die de eerste gespreksronde begeleidde, riep Netanyahu en Abbas eens te meer op om boven de grote scepsis bij hun respectievelijke achterban uit te stijgen en serieus te werken aan vrede. Officieel is het doel van de besprekingen het bereiken van vrede binnen een jaar en, op langere termijn, de totstandkoming van een soevereine Palestijnse staat naast een veilig Israël.

Een locatie voor de eerstvolgende gespreksronde op 14 en 15 september werd gisteren niet aangekondigd. Als een waarschijnlijke locatie geldt de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik. De Egyptische president Hosni Mubarak is, net als de Jordaanse koning Abdullah II, naar Washington afgereisd om aan de gesprekken deel te nemen.

De gesprekken op 14 en 15 september kunnen belangrijk worden omdat ze plaatsvinden kort voordat een Israëlisch moratorium op de bouw van nieuwe nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever afloopt. De Israëlische premier Netanyahu heeft tot nu toe steeds gezegd de bouwstop, die 26 september officieel eindigt, niet te zullen verlengen; de Palestijnse president Abbas heeft aangegeven een stop als een voorwaarde te beschouwen voor voortzetting van de vredesbesprekingen.

De huidige gespreksronde in Washington is het eerste rechtstreekse vredesoverleg tussen Israëliërs en Palestijnen in twintig maanden, en het negende in totaal de afgelopen decennia. (AP, Reuters, AFP)