Nederland kort

Gemeente Den Haag onderzoekt misstanden tehuizen

Door onze correspondent

Den Haag. De gemeente Den Haag laat bij drie verpleeg- en zorginstellingen in de stad onderzoeken of er sprake is van structurele misstanden. Dat zegt wethouder Karsten Klein (CDA) naar aanleiding van misstanden bij het Haagse verpleegcentrum Loevestein. In Loevestein hebben dementerende ouderen onder zeer slechte omstandigheden gewoond. Ze zijn onder meer hardhandig behandeld, met blauwe plekken tot gevolg, en niet op tijd verschoond. Ook werden toiletrondes overgeslagen. Dat blijkt uit een intern onderzoek van de Florence zorggroep, waar Loevestein onderdeel van uitmaakt. Het onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, lekte uit via Omroep West. Een anonieme getuige vertelde aan de regionale omroep dat er nog steeds veel mis is op de afdeling van de dementerende bejaarden. Florence bestrijdt dat, maar erkent wel de eerdere misstanden bij Loevestein. Recentelijk zijn diverse Haagse instellingen negatief in de publiciteit gekomen. Klein: „Ik ben geschrokken van die berichten. De controle op de instellingen is een zaak van het Rijk, maar als wethouder wil je weten of het incidenten zijn of een structureel Haags probleem.”

Na 50 jaar besluit over omstreden stuk A4

Rotterdam. De aanleg van het omstreden stuk A4 tussen Delft en Schiedam gaat door. De demissionair ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Tineke Huizinga (Ruimtelijke Ordening) hebben gisteren officieel besloten tot de aanleg van het stuk snelweg, dat in 2015 klaar moet zijn. Hierover is zo’n vijftig jaar gesproken omdat de weg door een natuurgebied loopt. De gemeenten waar het tracé over voert waren tot nu toe tegen. Ze zijn van gedachten veranderd, nadat demissionair minister Eurlings (VROM, CDA) de aanleg heeft opgenomen in de Crisis- en herstelwet, bedoeld om grote bouw- en infrastructurele projecten te versnellen. Door in te stemmen behalen gemeenten extra voordelen bij de eventuele aanleg. De zeven kilometer asfalt tussen Delft en Schiedam doorkruist straks verdiept of via een tunnel het natuurgebied tussen de twee steden. Het stukje snelweg kost 898 miljoen euro. (ANP)

GroenLinks: NRC behouden voor R’dam

Rotterdam. Het Rotterdamse stadsbestuur moet alles in het werk stellen om NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, te behouden voor Rotterdam. Die oproep van GroenLinks kreeg gisteren de steun van alle andere partijen in de Rotterdamse gemeenteraad. „Een krant die lef en vernieuwing zoekt, hoort thuis in Rotterdam”, zei fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks. Volgens wethouder Dominic Schrijer (stedelijke economie, PvdA) is het college al maanden in gesprek met het mediabedrijf. Het huidige hoofdkantoor van NRC Media is gevestigd in Rotterdam-Alexanderpolder. Het huurcontract loopt af op 1 december 2012. De directie wil verhuizen naar het centrum van Amsterdam of Rotterdam. Naar verwachting maakt zij volgende maand bekend naar welke stad en locatie de voorkeur uitgaat. (NRC)