Naar Engeland varen in een boot van karton

Kunstenaar Filip Jonker bouwde het stalen schip de Furie na in KARTON. Hij is ermee onderweg naar Engeland.

Afgelopen maandag vertelt Filip Jonker vanaf de sluis bij Zutphen: ,,In Enschede lieten we De Furie te water, dat was groot feest. Het leek wel een trouwerij, met champagne en cadeautjes. Er zit een speciale plastic laag over het karton, een coating, anders zinkt het schip. Het blijft natuurlijk heel spannend of het karton het wel houdt. De proefvaart was geweldig: de boot ligt goed in het water en is ook goed bestuurbaar. Gelukkig hebben we een spiksplinternieuwe motor. Met mijn vriendin Lidewij voeren we vervolgens naar Lochem.

En niet te vergeten: ook onze twee honden Lola en Dragi zijn aan boord. Die hebben natuurlijk zwemvesten om. Dragi, mijn kleine hond, moet nog wat wennen en zit soms te bibberen in de kajuit. Lola, de grote hond, vindt het wel spannend. Zij gaan ook helemaal mee de zee over, naar Londen. Maar alleen als het goed weer is, anders is het te gevaarlijk. Na het eerste stuk lagen we in het haventje van Lochem en kwam er noodweer, dat was verschrikkelijk: alles werd klets en kletsnat. Op de kajuit kwamen zwakke plekken in het karton. Ook lagen we vlakbij een spuigat waardoor het water opspoot. De boot ging als een gek heen en weer. Thuis was onze kelder ook nog vol water gelopen, die moesten we gaan leegscheppen en de boot dus alleen laten. Er waren een paar binnenvaartschippers die De Furie in de gaten hielden. Uiteindelijk ging het allemaal goed. Inmiddels zijn alle randen extra dichtgekit en ligt er tijdelijk een zeil over de kartonnen kajuit. Het spannendste stuk wordt de Ijssel, daarop varen enorme schepen en de rivier stroomt snel. De weersverwachtingen zijn gelukkig goed. Deze week varen we naar Arnhem, en vervolgens de Nederrijn en Lek op. Ik hoop donderdagavond in Rotterdam te zijn. Met mijn mobiele telefoon update ik naar Facebook waar ik ben en wat ik meemaak. Zo kun je volgen of alles wel goed gaat. Vrijdag opent de Furie in Rotterdam de Wereld Havendagen. Als het weer goed is, dan gaan we maandag de Noordzee op. Had je nog wat te vragen? Waar de honden poepen onderweg? Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht, ik denk gewoon in een emmer."

Dit weekend geeft De Furie proefvaarten in de Veerhaven in Rotterdam. Zaterdag 3 oktober geeft Jonker een workshop bootjes maken voor kinderen in het Rijksmuseum Twente.

Ine Poppe

    • Ine Poppe