Meer erecties, emotie en kroegpraat op tv

TVLab, de week van innovatieve programma’s op Nederland 3, kent zijn eerste internationale succes. Dat wil zeggen: Canvas zond woensdag rechtstreeks beelden uit van een Brusselse kelderbox, waarin de Nederlandse presentator Frank Evenblij schrijver Herman Brusselmans gijzelde om hem tot kijken te dwingen, naar een selectie uit de Hollandse nieuwe.

Het complete aanbod valt na vier dagen niet mee. Positief is het elan dat de gezamenlijke omroepen ten toon spreiden om de kijker via sociale media reacties te ontlokken. Ook lijken er ineens iets meer Nederlanders met een kleurtje in beeld te verschijnen. Negatief is het overwegende gebrek aan originaliteit van de formats, veelal bewerkingen van en variaties op aloude formules, maar dan sneller gemonteerd met hippe beeldovergangen.

Zelfs het programma dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt is duidelijk geïnspireerd door de Amerikaanse comedyserie Head Case, waarin een ijdele en bevooroordeelde vrouwelijke psychiater Hollywoodsterren behandelt. Hier heet het Op de bank (VARA) en ontvangt cabaretière Martine Sandifort celebrities van eigen bodem. Het verrassende is dat die stuk voor stuk uitstekend acteren en niet bang zijn hun echte zwaktes tot karikaturen te maken. Huilebalk Henny Huisman wil wat stabieler worden en columniste Aaf Brandt Corstius laat zich uitschelden als verwend nest.

De klap op de vuurpijl was Christina Curry, de dochter van boulevardcoryfeeën Adam Curry en Patricia Paay, die bekent dat ze haar roem uitsluitend te danken heeft aan de scheiding van haar ouders en dat ze zelf geen talent heeft. Je moet het maar durven en dan ook nog eens zo perfect uitvoeren.

Een minderheid van de nieuwe programma’s bestaat uit ‘emo-tv’, waarin gehandicapten, kankerpatiënten, ontspoorde tieners en kinderen van gescheiden ouders een hart onder de riem krijgen: niet echt vernieuwing, dus.

Maar het grootste aandeel hebben de grensverleggende pikanterieën in de stijl van BNN. „Een hele geile goeie avond”, waren de welkomstwoorden van Nicolette Kluijver bij Ten Ways to Turn You On, waarin de erectie wordt gemeten van mannen die naar zoenende meisjes kijken en lapdancers in de schoot geworpen krijgen. Dorpse meiden is een reality show over „bier en tieten” in Deurne.

In Ze is van mij (VPRO) mopperen vier slecht geschoren mannen over vrouwen met okselhaar en het feit dat ze nooit kwispelen als je thuiskomt.

Vernieuwend is het om kroegpraat in de huiskamer te brengen, en misschien wel eerlijk. Maar over een gebrek aan platvloersheid hadden we al niet te klagen.

    • Hans Beerekamp