M-Lab dreigt deuren te moeten sluiten

M-Lab, het theater voor vernieuwend musicalrepertoire, dreigt volgend jaar in geldnood te raken. Het werd in 2007 geopend, op initiatief van Joop en Janine van den Ende, wier VandenEnde Foundation tot dusver ruim vier ton per jaar heeft meebetaald. Maar de afspraak was dat die financiering eind 2010 zou stoppen. Ook een startsubsidie van de gemeente Amsterdam (twee ton over de eerste vijf jaar) zou geen vervolg krijgen. Alleen de jaarlijkse twee ton subsidie van het ministerie van OC&W loopt nog door tot eind 2012.

„We overleggen nu met de Foundation en de gemeente om te zien wat er nog kan worden gedaan”, verklaart Koen van Dijk, artistiek directeur van het in een vroegere opslagloods in Amsterdam-Noord gevestigde M-Lab. „Als er geen geld bij komt van fondsen of sponsors, is het afgelopen met ons”. De nood geldt vooral voor de komende twee jaar. Daarna hoopt hij niet alleen op voortzetting – en liefst verhoging – van de OC&W-subsidie, maar ook op geld uit de volgende ronde van het Amsterdams Kunstenplan. „Toen we daar in 2007 aanklopten, vonden ze onze plannen veelbelovend. Maar we moesten ons eerst maar eens waarmaken. We waren toen nog nauwelijks begonnen. Hopelijk komen we nu wel in aanmerking. Zelf vind ik dat we in de afgelopen drie jaar heel wat hebben bereikt”.

Ondanks de „grote zorg” van het dreigende tekort begint M-Lab volgende week met het project M-Lab on tour, waarbij eigen producties voor het eerst buiten het eigen theater te zien zullen zijn. „Toen we begonnen”, zegt Van Dijk, „hoopten we dat de bestaande theaterproducenten regelmatig voorstellingen van M-Lab zouden oppikken voor een reguliere tournee. Maar dat is nauwelijks gebeurd. Alleen onze versie van Urinetown is opgepikt door Joop van den Ende Theaterproducties en gaat dit seizoen op tournee. Maar verder niets; veel producenten willen blijkbaar liever het gevoel hebben dat ze zelf iets hebben ontdekt of gecreëerd – en niet iets overnemen dat ergens anders, dus in M-Lab, is gemaakt. Daarom leek het ons een logische stap om dan maar zelf op tournee te gaan”.

Met twaalf theaterdirecteuren in het hele land is afgesproken dat ze de komende twee seizoenen twee M-Lab-producties per jaar afnemen: een Nederlandse versie van een buitenlandse musical en een nieuw Nederlands werk. Het eerste tourneeseizoen begint met Into the woods, waarin musicalmaker Stephen Sondheim het happy end van vier sprookjes onderuithaalt – de voorstelling waarmee M-Lab zichzelf in 2007 voor het eerst presenteerde. De productie gaat op 9 september in première in de Theaterfabriek in Amsterdam. In februari volgt het eerder in M-Lab gespeelde Stationsstraat 169huis van Eva K. Mathijssen (tekst) en Arto Boyadjian (muziek).

„We zullen M-Lab nu dus ook buiten Amsterdam als merk moeten neerzetten”, aldus Van Dijk. „Het zou mooi zijn als we net zo'n klank zouden krijgen als Orkater – iets waar veel mensen naar toe gaan, ongeacht wat er die avond wordt gespeeld. Zo hopen wij bekend te worden als producent van interessant repertoire waarin niet de nadruk ligt op decors en kostuums of op een bekende Nederlander in de hoofdrol”.

    • Henk van Gelder