Kort nieuws Kunst

NCRV bestelt vervolg tv-serie ’In Therapie’

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 3 sept. De televisieserie In Therapie krijgt een vervolg. De NCRV en de publieke omroep onderhandelen met producent Alain de Levita over de totstandkoming van een tweede serie. In Therapie, dat zich afspeelt in de praktijk van psycho-therapeut Paul (Jacob Derwig), bleek deze zomer een hit. Naar iedere aflevering, die gedurende zes weken iedere doordeweekse avond om kwart voor elf werden uitgezonden, keken gemiddeld 450 duizend mensen. Op internet werd de serie door 1,4 miljoen mensen bekeken. Ook werd er gebruik gemaakt van social media om de serie te promoten. Zo konden geïnteresseerden de hoofdpersonen volgen op Twitter en Facebook. Vanavond is de laatste aflevering. In In Therapie komt op iedere avond een vaste client op bezoek. De donderdagavond bijvoorbeeld, was voorbehouden aan het stel Aya en Michel. Er trad een tiental gerenommeerde acteurs aan, onder wie Halina Reijn en Carice van Houten. Jacob Derwig, die de psychiater speelt, en Halina Reijn, een van zijn patiënten, spelen nu op het podium samen in Hedda Gabler, dat nu wellicht door de serie voortdurend uitverkocht is.

Verfilming ‘Tirza’ inzending Oscars

Door onze kunstredactie

ROTTERDAM, 3 SEPT. Tirza van regisseur Rudolf van den Berg is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film naar een roman van Arnon Grunberg gaat over de getroebleerde relatie tussen een vader (gespeeld door Gijs Scholten van Aschat) en dochter (Sylvia Hoeks). Tirza is op 22 september de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival in Utrecht en draait vanaf 30 september in de bioscoop. Uit de inzendingen voor de Oscar wordt een vijftal geselecteerd dat meedingt naar de prijs voor beste niet-Engelstalige film.

Tijdelijk Stedelijk 10.000 bezoekers

Door onze kunstredactie

AMSTERDAM, 3 sept. Ruim 10.000 mensen hebben sinds de heropening vorige week zaterdag het Stedelijk Museum in Amsterdam bezocht. Het museum was jarenlang dicht wegens een ingrijpende restauratie. Tot 9 januari zijn er de tentoonstellingen Taking Place en Monumentalisme te zien. Daarna gaat het museum tot eind 2011 opnieuw dicht voor het slot van de verbouwing.

Aantal leden van bibliotheken groeit

DEN HAAG, 3 sept. De bibliotheken hebben vorig jaar ze ruim 100.000 nieuwe leden gekregen. Een flinke toename nadat jarenlang het ledental afnam. Dat liet de Vereniging van Openbare Bibliotheken donderdag weten. (ANP)