Kort nieuws Economie

Hewlett-Packard wint strijd met Dell om 3Par

Palo Alto, 3 sept. Computerfabrikant Hewlett-Packard heeft de strijd om de overname van dataleverancier 3Par definitief gewonnen. De beide raden van bestuur hebben ingestemd met het bod van 2,35 miljard dollar (ruim 1,8 miljard euro, 33 dollar per aandeel). Dat maakten HP en 3Par gisteren bekend in een gezamenlijke verklaring. HP was sinds half augustus verwikkeld in een hevige biedingsstrijd met concurrent Dell om 3Par. De twee grootste pc-fabrikanten ter wereld overtroffen elkaars bod keer op keer. Dell verhoogde zijn bod vrijdag naar 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro), om kort daarna voorbijgestreefd te worden door HP, dat 2 miljard dollar bood. 3Par maakt data-opslagsystemen en ontwikkelt de bijpassende software. HP ziet hierin een groeimarkt. (ANP)

Huizenverkoop VS stijgt onverwachts

Washington, 3 sept. De verkoop van huizen in de Verenigde Staten is in juli onverwacht gestegen. Dat bleek gisteren uit nieuwe cijfers van de Amerikaanse branchevereniging van makelaars. Het aantal transacties dat in behandeling werd genomen, nam met 5,2 procent toe ten opzichte van de voorgaande maand. In juni nam de verkoop nog met 2,8 procent af. De verkoop lag ondanks de stijging ten opzichte van de voorgaande maand in juli nog altijd ruim 19 procent lager dan een jaar eerder. Het cijfer geeft een indicatie van het aantal koopcontracten dat in de betreffende maand werd ondertekend. Volgens analisten betekent de stijging in juli dat de neergang van de huizenmarkt het dieptepunt wellicht heeft bereikt. (ANP)

Rusland verlengt exportstop graan

Moskou, 3 sept. Rusland zal het verbod op de export van graan niet op 31 december opheffen, maar zeker van kracht laten zijn tot de oogst van volgend jaar. Dat heeft premier Vladimir Poetin gisteren gezegd. Hij noemde geen nieuwe datum waarop het verbod zal worden opgeheven. Droogte heeft een kwart van de Russische graanoogst vernield. Het exportverbod moet hoge voedselprijzen in Rusland en daarmee onrust onder de bevolking voorkomen. (ANP)

Diensten eurozone

Londen, 3 sept. De groei van de bedrijvigheid in de dienstensector in de eurozone is in augustus heel licht aangetrokken. Dat blijkt uit cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Markit die vandaag bekend zijn gemaakt. De door Markit samengestelde inkoopmanagersindex voor de sector steeg van 55,8 in juli naar 55,9 in augustus. (ANP)