Kort nieuws Buitenland

Opnieuw branden uitgebroken in gebied bij Wolga

Door onze correspondent

Moskou, 3 sept. In het Wolgagebied in het zuiden van Rusland is gisteren een nieuwe golf bosbranden uitgebroken. Hevige winden wakkerden bij een temperatuur van 40 graden Celsius het vuur aan in de provincies Wolgograd, Samara en Saratov. Honderden hectare bos raakten in brand. Federale wegen werden door het vuur onbegaanbaar en de branden breidden zich snel uit naar andere gebieden. Zeker vijfhonderd huizen in vijftien dorpen en steden werden verwoest. Vijf inwoners kwamen om het leven. De meeste branden zijn volgens de autoriteiten inmiddels bedwongen.

Karzai veroordeelt aanval op ‘burgers’

Kabul, 3 sept. Bij een bombardement door de internationale troepenmacht (ISAF) in de Afghaanse provincie Takhar, in het noorden van het land, zijn gisteren acht tot twaalf doden gevallen. De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde het bombardement omdat de slachtoffers burgers waren, leden van een team dat campagne voerde voor de parlementsverkiezingen op 18 september. De ISAF sprak in een verklaring van een precisieaanval op een konvooi van opstandelingen van de radicale Islamitische Beweging van Oezbekistan, waarbij een auto werd getroffen. De Afghaanse veroordeling van de aanval komt op het moment dat de Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, Afghanistan bezoekt. (BBC, Reuters)

Massaverkrachting blijkt nog groter

Walikale, 3 sept. Congolese militanten hebben bij een recente aanval niet ruim 150 vrouwen verkracht, zoals eerder werd gemeld, maar ten minste 242. Dat heeft een Congolese medewerker van het International Medical Corps, de Amerikaanse hulporganisatie die de massaverkrachting anderhalve week geleden wereldkundig maakte, gisteren verklaard. De verkrachtingen, eind juli in enkele afgelegen dorpjes in Oost-Congo, leidden tot harde kritiek op de VN-vredesmissie in de regio. Die zou te laat gereageerd hebben. (AFP)

Maputo houdt vast aan prijsstijgingen

maputo, 3 sept. De recente prijsstijgingen in Mozambique, die afgelopen woensdag leidden tot straatprotesten waarbij zeven doden vielen, zijn „onomkeerbaar”. Dat heeft de Mozambikaanse regering gisteren laten weten na crisisberaad. In het arme, 23 miljoen inwoners tellende Mozambique is brood het afgelopen jaar 30 procent duurder geworden. In 2008 hield de regering een aangekondigde stijging van benzineprijzen tegen na gewelddadige protesten. Vanochtend was de rust in de hoofdstad Maputo teruggekeerd. (BBC)

25 bendeleden in Mexico gedood

Monterrey, 3 sept. Mexicaanse militairen hebben gisteren bij een vuurgevecht 25 vermoedelijke leden van een drugskartel gedood in Ciudad Mier in de grensstaat Tamaulipas. Bij een verkenningsvlucht werd een aantal gewapende mannen bij een boerderij gesignaleerd. Toen het leger de ranch naderde, begonnen de mannen te schieten. Twee militairen raakten gewond. De militairen bevrijdden drie mensen die vermoedelijk waren ontvoerd door de bende. Eind vorige maand ontdekten mariniers in dezelfde staat de lijken van 72 ontvoerde migranten uit Midden- en Zuid-Amerika. Zij waren gedood omdat ze niet wilden werken voor het kartel Los Zetas. (AP)

Spaanse minister van Arbeid weg

Door onze correspondent

Madrid, 3 sept. De Spaanse minister van Arbeid en Immigratie, Celestino Gorbacho, heeft vandaag bekendgemaakt dat hij volgende maand aftreedt. Gorbacho doet dit om deel te kunnen nemen aan de Catalaanse regioverkiezingen, eind dit jaar. Zijn positie binnen het kabinet verzwakte de afgelopen maanden, bijvoorbeeld rond de besluitvorming over arbeidsmarkthervorming en verhoging van de pensioenleeftijd. Spanje heeft een werkloosheid van 20,3 procent, maar in de regio rond Barcelona geniet Gorbacho nog grote populariteit uit zijn tijd als succesvol burgemeester van L’Hospitalet, ten zuidwesten van Barcelona