Kort nieuws Binnenland

Gekkekoeienziekte vastgesteld bij tien jaar oude koe

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 sept. Bij een ruim tien jaar oude koe is BSE vastgesteld, beter bekend als gekkekoeienziekte. De koe was in een slachthuis in Tilburg getest. Het vlees is vernietigd. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag bekendgemaakt. De vondst heeft geen verdere gevolgen, volgens een woordvoerder. „Dit past in de verwachting van het Centraal Veterinair Instituut dat Nederland in de komende jaren af en toe een besmette koe zal tegenkomen.” Het laatste geval van BSE was in mei 2008. Het ministerie van LNV zegt „blij” te zijn dat Nederland ondanks een intensief testprogramma gedurende een periode van ruim twee jaar geen geval van BSE aantrof. In 2009 testte Nederland 405.000 runderen op de ziekte.

Bedreiging Wilders vanuit Australië

Den Haag, 3 sept. Geert Wilders is zeer geschokt door „een heel erg serieuze bedreiging”. De Telegraaf meldde vandaag opnamen te hebben van een oproep van een Australische moslimradicaal, Feiz Muhammad, om de PVV-leider te doden. Ook de inlichtingendienst AIVD zou de band hebben. Wilders wil graag weten waarom de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) hem niks verteld hebben. Volgens De Telegraaf zegt Feiz Muhammad: „We zien de duivelse vuiligheid van mensen als die vuile Nederlandse politicus. Eenieder die onze leer bespot, lacht om de islam en die verlaagt, moet de dood in, onthoofd hem, hak zijn hoofd eraf.” (ANP)

Raad Rotterdam: NRC moet blijven

Door een een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 sept. Het Rotterdamse stadsbestuur moet alles in het werk stellen om NRC Media, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, te behouden voor Rotterdam. Die oproep van GroenLinks kreeg gisteren de steun van alle andere partijen in de Rotterdamse raad. Volgens wethouder Dominic Schrijer (stedelijke economie, PvdA) is het college al maanden in gesprek met de leiding van het mediabedrijf. Het hoofdkantoor van NRC Media is gevestigd in de Rotterdamse Alexanderpolder, pal langs de A20. De directie wil verhuizen naar het centrum van Amsterdam of Rotterdam.

Voetballer naar cel voor mishandeling

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 sept. De rechter in Rotterdam heeft een oud-speler van voetbalclub Simonshaven gisteren veroordeeld tot drie maanden cel wegens mishandeling van twee tegenstanders. Eén van hen liep daarbij vorig jaar een gebroken arm en neus op. De 28-jarige man kreeg ook een werkstraf van 120 uur. Justitie had negen maanden cel geëist voor poging tot doodslag. De man heeft zijn straf al uitgezeten in voorarrest. Zijn club en de voetbalbond legden hem eerder een levenslange schorsing op.

Tbs geëist in zaak moeder Bijenkorf

Amsterdam, 3 sept. De advocaat-generaal heeft vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam tbs met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige vrouw die in oktober 2007 haar dochtertje van anderhalf doodde. Ze gooide het kind in warenhuis De Bijenkorf in Amsterdam van vierhoog naar beneden. De vrouw sprong het meisje achterna in een poging om zelfmoord te plegen, maar dat mislukte. (ANP)

Van der Want weg als directeur Teleac

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 3 sept. Aart van der Want, directeur van Teleac, verlaat de omroep. Dat is hij deze week overeengekomen met de raad van toezicht. Hij blijft tot 1 januari adviseur van de educatieve omroep die met NPS en RVU is opgegaan in de NTR. Een groot deel van het Teleacpersoneel heeft onlangs in een petitie het vertrouwen in Van der Want opgezegd.