Kikkerlandje wordt wat glad en glibberig

Zou de deadline al gepasseerd zijn voor de jaarlijkse Corruption Perception Index? Deze ranglijst van corrupte landen verschijnt doorgaans in het najaar, dus misschien is ie nog net niet naar de drukker. In dat geval moeten de samenstellers van anticorruptieclub Transparency International nog even het actuele nieuws uit Nederland meenemen.

Nederland behoort doorgaans keurig netjes tot de bovenste regionen, dat wil zeggen: de minst corrupte landen, tussen brave westerse landen als Finland en Canada. In de komende editie zouden we wel eens een paar plaatsen kunnen afglijden op de corruptieladder.

Gisteren werd bekend dat een medewerker van het ministerie van Financiën heeft gerommeld met staatsobligaties. De man, die werkte voor het Agentschap, het uitgifteloket van staatsleningen, heeft de afgelopen maanden 160.000 euro weten af te romen en via vrienden in het buitenland aan zijn eigen bankrekening overgemaakt.

Begin augustus liep de 51-jarige ambtenaar tegen de lamp. Hij werd onmiddellijk geschorst en Financiën deed aangifte. Het Openbaar Ministerie heeft de Haagse ambtenaar gisteren aangehouden. Hij heeft zijn fraude onmiddellijk bekend.

Het ministerie van Financiën gaf het schokkende nieuws – staatsobligaties van een ordentelijk land zijn de meest betrouwbare en veilige belegging – een positieve slinger. De zaak gaf het departement aanleiding om ‘direct maatregelen’ te nemen ‘om fraude in de toekomst te voorkomen’. Iedereen kan weer rustig gaan slapen.

In Rotterdam, ook al zo’n stad met internationale uitstraling, dient volgende week de strafzaak rond de grootste ambtelijke omkoping in de vaderlandse geschiedenis. Voormalig directeur Willem Scholten van het Gemeentelijk Havenbedrijf zou ruim 1,2 miljoen euro aan smeergeld hebben aangenomen van de omstreden zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. In ruil daarvoor zou Scholten ruimhartig zijn handtekening hebben gezet onder garanties voor bankleningen aan Van den Nieuwenhuyzens kapseizende RDM-concern. De waarde van de garanties, die Scholten in het geheim en volgens justitie onbevoegd heeft verstrekt, beloopt meer dan 183 miljoen euro.

Voor aanhangers van de theorie dat het nu zo moeizaam tot stand komende rechtse kabinet met de gedoogsteun van de PVV slecht is voor onze internationale reputatie, zal het geen geruststelling zijn. Als dat kabinet niet doorgaat, is dat lang niet voldoende om de goede naam en eer van het smetteloze Nederland overeind te houden.

    • Philip de Witt Wijnen