Kan er in de tunnel bij CS ontlasting op mij vallen?

Regelmatig fietst Sander Bink uit Amsterdam in zijn woonplaats onder de spoorbrug door aan de oostzijde van het Centraal Station. Als hij omhoog kijkt, ziet hij het spoor liggen, als er een trein rijdt, ziet hij delen van het onderstel. Sander schrijft nrc.next dat hij zich dan regelmatig het volgende afvraagt: waarom vallen er nooit menselijke uitwerpselen uit de trein-wc’s op mijn hoofd?

Zou dat werkelijk mogelijk zijn? „Ja, in theorie zou dat kunnen”, zegt een woordvoerder van de NS. „Maar de kans dat er iets door de openingen komt lijkt me klein en zeker precies op het moment dat er iemand fietst”, voegt hij eraan toe. „Bovendien hebben de treinen daar nog een redelijke snelheid, dus zal de ontlasting zich verspreiden en niet op één plaats naar beneden komen.”

De NS laat ook weten dat de toiletten voor het bereiken van een station soms door de conducteur op slot worden gedraaid. Dat gebeurt als een trein daar een tijdje stil zal staan en bekend is dat er voorheen, ondanks waarschuwingen daartegen op de toiletdeuren, op het station gebruik werd gemaakt van de wc’s. „Zoals in Groningen, waar treinen naar de Randstad vaak langer stilstaan.”

Maar is er nou niets moderners te bedenken dan wc’s waarbij toiletpapier en ontlasting zo op het spoor vallen? Jawel, de treinen met een open toiletsysteem worden geleidelijk vervangen door die met een gesloten systeem. Alle hogesnelheidstreinen zijn er bijvoorbeeld al mee uitgerust. Hier is de reden vooral dat open systemen bij hoge snelheden niet werken. Het risico bestaat dat de ontlasting weer naar binnen slaat.

Ook gemoderniseerde intercity’s hebben een gesloten systeem. Toiletten in de ruim 200 nieuwe intercity-dubbeldekkers zijn semi-open. Hier komt alleen nog water uit dat door een bioreactor is gezuiverd.

Een deel van de intercity’s, oudere stoptreinen en oudere sprinters hebben nog een open pot. Dat zijn dus de treinen waar Sander Bink zo beducht voor is. Toch leert onderzoek ter plekke dat de spoorbrug bij Amsterdam CS boven het fietspad is voorzien van stalen platen die eventuele ontlasting tegenhouden.

Had Sander dat niet gezien? Hij gaat nog eens kijken en erkent dat alleen de weg, het water en een smal stoepje ‘onbeschermd’ zijn.

Ook de NS-woordvoering heeft dit kennelijk niet goed onderzocht. En wellicht zijn fietsers onder spoorbruggen elders in Nederland minder goed beschermd. Voor die aan de oostzijde van Amsterdam CS geldt in ieder geval; je hoeft alleen een regenpak aan als je er met je bootje onderdoor vaart.

Wilmer Heck

    • Wilmer Heck