Javier Perianes

Blasco de Nebra

cd klassiek *****

Nog veel interessanter dan de ontdekking van een nieuw fragmentje van Mozart of Bach is de ontsluiting van een heel oeuvre. Manuel Blasco de Nebra: die naam mag onbekend worden verondersteld. De Spaanse componist werd in 1750 geboren in Sevilla en overleed reeds 34 jaar later. Slechts dertig werken voor klavier zijn bewaard gebleven, onder meer in het klooster van Montserrat. Officiële uitgave volgde pas vanaf 1964. De Spaanse pianist Pedro Casals maakte voor label Naxos vorig jaar een eerste volledige registratie op 3 cd’s. Een sympathiek project, dat het qua opname en muzikale diepgang echter ruim aflegt tegen een nieuwe cd van landgenoot Javier Perianes op het label Harmonia Mundi. In de tweedelige sonates laat de gevoelige Perianes peinzende adagio’s volgen door geraffineerde allegro’s. De componist blijkt een waardig erfgenaam van Domenico Scarlatti, met een geheel eigen ingetogen geluid.

Floris Don

    • Floris Don