Inwoners boos op schrijver 'Lelystad'

Bewoners van Lelystad hebben een aanklacht ingediend tegen de schrijver Joris van Casteren wegens belediging. Ze voelen zich gekwetst door passages uit zijn boek Lelystad. Om welke passages het precies het gaat, kan de politie Flevoland nog niet zeggen, en ook niet wat de aanklacht precies inhoudt.

Ook Van Casteren zelf weet niet wat de aanklacht precies behelst. „Tegen mij heeft de politie ook weinig gezegd”, zegt hij. „De politie belde me met de mededeling dat er een aanklacht wegens belediging was ingediend, meer niet. Ik heb volgende week een afspraak met ze voor een verhoor.”

In Lelystad dat in 2008 uitkwam en genomineerd was voor de AKO Literatuurprijs 2009, schrijft Joris van Casteren weinig vleiend over zijn jeugd in de nieuwe polderstad in Flevoland. Hij weet ook niet precies waarom nu pas, twee jaar na publicatie, een aanklacht tegen hem is ingediend. „Misschien heeft het te maken met de bustours door Lelystad die ik weleens leid. Misschien hebben bewoners van Lelystad nu pas ontdekt dat ik een boek over hun stad heb geschreven.”

Van Casteren heeft ook een vermoeden om welk hoofdstuk het gaat. „Ik denk dat ze zijn beledigd door hoofdstuk 3 Een bruine in de tuin. Daarin beschrijf ik de bewoners van het hofje waar ik opgroeide. Dat is 25 jaar geleden, maar er zijn een paar bewoners die daar nog steeds wonen.” Een van de bewoonsters van het hofje roept „Een bruine in de tuin” als ze ziet dat een zwart jongetje een voetbal uit haar tuin haalt.