Internationaal kort

Zeker tien doden in Afghanistan tijdens bezoek van Gates

KABUL. Volgens de NAVO heeft een luchtaanval gisteren in het noorden van Afghanistan ongeveer aan een dozijn rebellen het leven gekost. Maar volgens de Afghaanse president Karzai waren de slachtoffers campagnemedewerkers die stemmen probeerden te werven voor de parlementsverkiezingen later deze maand. Tijdens een persconferentie met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, die op dit moment Afghanistan bezoekt, zei Karzai dat de toedracht van de aanval nog moet worden onderzocht. Volgens de NAVO kwam bij de luchtaanval op een auto in de provincie Takhar onder anderen een commandant van de Talibaan om het leven, en een lokale leider van de Islamitische Beweging van Oezbekistan, die verantwoordelijk is voor aanslagen in onder andere Kabul. Gates zei dat hij niets wist van burgerslachtoffers. (AP)

IMF geeft Pakistan deze maand 350 mln

WASHINGTON. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Pakistan deze maand ruim 350 miljoen euro aan noodhulp geven. Dit komt bij de 5,7 miljard euro die Pakistan sinds november 2008 in termijnen ontvangt. Dat maakte het IMF gisteren bekend. Het water heeft de laatste maand ongeveer een miljoen huizen beschadigd. Zo’n acht miljoen mensen zouden hulp nodig hebben. (AP)

7 doden in Maputo na rellen om voedselprijs

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Mozambikaanse hoofdstad Maputo was gisteren opnieuw het toneel van gewelddadige straatprotesten, nadat woensdag ten minste zeven inwoners om het leven waren gekomen bij betogingen tegen stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Demonstranten wierpen gisteren opnieuw wegblokkades op en plunderden winkels, volgens lokale berichten. Volgens de autoriteiten raakten in totaal 288 mensen gewond. Volgens ooggetuigen en anonieme politieagenten schoten sommige agenten met scherp. De gewelddadigheden waren de ernstigste in Mozambique sinds in 2008 bij protesten tegen stijgende voedsel- en brandstofprijzen zeker zes mensen om het leven kwamen. In reactie op die protesten hield de regering een voorgenomen, verdere verhoging van de benzineprijs tegen. Een dergelijke toezegging is nu (nog) niet gedaan.

Russische politie doet inval bij weekblad

Moskou. Russische politieagenten, van wie enkelen gewapend en gemaskerd, hebben gisteren een inval gedaan bij het onafhankelijke weekblad de New Times, zo heeft de hoofdredacteur van het blad gemeld. De politie heeft volgens hem een onderzoek ingesteld naar het blad, maar onduidelijk is waar dat om draait. De New Times geldt als een van de belangrijke Russische onafhankelijke bladen en heeft in het verleden diverse corruptieschandalen aan het licht gebracht. In april werd de New Times wegens smaad voor de rechter gedaagd door de autoriteiten na een artikel over corruptie bij de gevreesde oproerpolitie, de OMON. (Reuters)

VN stellen rapport over Rwanda toch uit

Genève. De Verenigde Naties hebben gisteren besloten om publicatie van het rapport over misdrijven in Congo uit te stellen tot 1 oktober. Publicatie stond gepland voor deze week, maar volgens de VN wil de organisatie de betrokken staten nog de kans geven om op de inhoud te reageren. Rwanda kwam vorige week onder vuur te liggen nadat het conceptrapport was uitgelekt. Onderzoekers stellen daarin vast dat Rwandese militairen tussen 1996 en 1998 „systematisch” misdaden tegen burgers hebben begaan in buurland Congo. Indien deze misdaden bewezen worden voor een daartoe gekwalificeerd tribunaal, dan zouden ze volgens de onderzoekers kunnen neerkomen op „genocide”. Rwanda dreigde – om publicatie van het VN-rapport te voorkomen – daarop al zijn militairen uit VN-vredesmissies terug te trekken. De bijdrage aan de missie in Darfur is met 3.300 militairen, eenzesde van de totale troepenmacht, substantieel te noemen. (Reuters)

Lees de belangrijkste conclusies van de VN: nrcnext.nl/links

Gijzeling Discovery Channel: één dode

Silver Spring. De Amerikaanse politie heeft woensdag een verwarde man doodgeschoten die enkele uren drie werknemers gijzelde in het hoofdkantoor van Discovery Channel nabij Washington. De dakloze activist James Lee (49) uit Californië beweerde dat de programma’s van de omroep bevolkingsgroei en milieuvervuiling stimuleerden. Na eerdere protestacties bij Discovery had hij een straatverbod gekregen dat twee weken geleden afliep. (AP)