Geen dubbele dip, zegt Trichet

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) vreest niet voor een ‘dubbele dip’ in de Europese economie. De groeicijfers van Europese landen geven hem het optimisme dat Europa zo’n tweede recessie kort na de kredietcrisis bespaard zal blijven.

Dit zei Trichet gisteren, een dag voor de Amerikaanse werkloosheidscijfers bekend worden gemaakt. Trichet zei op zijn persconferentie dat de rente voor de zeventiende achtereenvolgende maand onveranderd laag zal blijven op 1 procent.

De Europese economie zal volgens Trichet dit en volgend jaar sterker groeien dan eerder verwacht. Hij ziet „een positieve onderstroom” in de Europese economie. Tegelijkertijd waarschuwde de ECB dat haar voorspellingen „al te optimistisch” kunnen zijn en wees Trichet op zwakke groei in „andere ontwikkelde landen”, waarmee hij duidelijk verwees naar de slechte economische cijfers in de VS in de afgelopen maand.

Vanmiddag worden de Amerikaanse werkloosheidscijfers over de maand augustus bekendgemaakt, die als zeer belangrijke indicator worden gezien of de economie van de VS in een nieuwe neergang is terechtgekomen. Op dit ogenblik is bijna één op de tien Amerikanen werkloos.

Economen zijn het er niet over eens of de westerse wereld in de dubbele dip dreigt terecht te komen of niet. Als die er komt, wordt verwacht dat er meer politieke frictie tussen lidstaten van de EU zal ontstaan.

De ECB handhaaft daarom de noodfinancieringsmaatregelen voor Europese banken tot in 2011. Banken kunnen onbeperkt liquiditeit krijgen met een looptijd van drie maanden. Als de Amerikaanse economie inzakt, kan dat grote gevolgen hebben voor de export die de groei van een aantal Europese landen heeft bevorderd. „We moeten voorzichtig en prudent zijn, we roepen nog niet de overwinning uit”, zei Trichet gisteren. Hij zei dat na de „uitzonderlijke recente groeispurt” de economie in de tweede helft van het jaar zou kunnen afkoelen.

De beslissing om de banken langer te blijven steunen, werd niet unaniem, maar bij consensus genomen. Dat duidt op discussies binnen het bestuur wat de beste timing is om de noodfinanciering terug te brengen. Hoewel de stresstesten voor de Europese banken deze zomer gunstig uitpakten, is er nog steeds vrees dat een aantal van hen niet stevig genoeg is om een nieuwe economische klap te weerstaan.

De groeitempo’s van de Europese landen lopen sterk uiteen, van het sterk expanderende Duitsland en de meevallende groei in Nederland tot krimpende landen als Ierland en Spanje. Daardoor zijn er discussies over de noodzaak van bezuinigingen die herstel van de groei bedreigen. Verschillende Europese economen waarschuwen vandaag in deze krant dat dalende export en stijging van de euro die discussies kunnen aanwakkeren.

Europese economie: pagina 11