Eega's kompels ruziën

De 33 ingesloten mijnwerkers in Chili zullen niet allen even warm onthaald worden als ze over een paar maanden worden gered. Zeker vijf echtgenotes die bovengronds wachten in Kamp Hoop zijn plotseling geconfronteerd met de minnaressen van hun mannen.

Bij één mijnwerker zijn het vier vrouwen die aanspraak maken op een schadevergoeding van het mijnbedrijf wegens nalatigheid. „Er zijn veel conflicten tussen de vrouwen”, zegt Rode Kruis-medewerker Marta Flores in de Britse krant The Daily Telegraph. „Helaas gaan de ruzies over geld. Sommige mannen hebben kinderen bij vele vrouwen en ze zijn allemaal naar hier gekomen om hun aandeel op te eisen. Ik weet dat vijf families in deze situatie zitten, maar ik weet zeker dat het er meer zijn.”

In deze krant zei Marta Salinas (56), de vrouw van mijnwerker Jonni Berrios (52), eerder deze week al dat alle reizende kompels die van mijn naar mijn trekken minnaressen hebben. Ook Salinas trof toevallig de geheime liefde van haar man. „Hij is mijn man”, zegt ze. „Die andere vrouw kan nergens aanspraak op maken.”

Meer over de minnaressen: nrc.nl/digitaleeditie (31-08, pagina 4)