Economie kort

Uitstel van betaling voor bedrijf Kooistra

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Het horecaconcern van wijlen Sjoerd Kooistra heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Dat zegt advocaat Oscar Hammerstein namens Plassania Beheer, het bedrijf van de overleden horecaondernemer. Volgens de advocaat is er geen andere mogelijkheid meer omdat het bedrijf met de grootste schuldeiser, brouwerij Heineken, niet tot een oplossing komt. Heineken en Kooistra voerden tot aan de dood van de ondernemer een hard juridisch gevecht, waarin beide partijen miljoenen eisten en rechtszaken aanspanden. Zowel Heineken als advocaat Hammerstein verwacht dat Plassania snel failliet zal gaan. Het is onduidelijk wat er vervolgens met de tientallen cafés van Kooistra in onder meer Amsterdam en Groningen zal gebeuren.De afgelopen weken overlegde Plassania met diverse schuldeisers, zoals brouwerijen Heineken en InBev, over een regeling. Uitgangspunt was daarbij de ontmanteling van het concern. Met de opbrengsten zouden dan de schuldeisers worden betaald. Naar verwachting zal nu een bewindvoerder de ontmanteling van het horeca-imperium gaan uitvoeren.

Frans bedrijf ontdekt gasveld in Noordzee

Zoetermeer. Het Franse energieconcern GDF Suez heeft in het Nederlandse deel van de Noordzee een groot gasveld ontdekt. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De gasvondst werd gedaan op een diepte van 5.450 meter in een gebied circa 100 kilometer ten noorden van Den Helder. Het veld produceerde tijdens de testfase 1,2 miljoen kubieke meter gas per dag. De exacte inhoud is nog niet bekend, maar GDF Suez denkt dat er ruim voldoende gas in zit om de commerciële ontwikkeling van het veld te rechtvaardigen. Volgens het bedrijf is de commerciële ontwikkeling afhankelijk van de gasprijs, de productiviteit, de afstand tot de infrastructuur en de kosten van nieuwe infrastructuur. (ANP)