De grootste fan van Michael Jackson

Ooit was Sofie Rozendaal, nu 23, de jongste en fanatiekste Michael Jackson-fan in Nederland.

Toen ze vier was zag Sofie voor het eerst een optreden van Michael, en tot haar twaalfde was ze in zijn ban. Over haar liefde voor Michael Jackson heeft ze nu een boek geschreven, Mijn Michael, waarin ze vertelt over haar jeugd als schoolmeisje in het dorp Zuid-Beijerland, bij Rotterdam, dat maar aan één ding kon denken: hoe gaat het met Michael? Ze reisde naar de stad om de krant te kopen als er een klein artikeltje of een foto van hem in stond, ze schreef met andere fans, kopieerde foto’s en probeerde uiterlijk op hem te lijken.

Haar moeder was dol op reizen dus zij ging graag met Sofie naar concerten in Londen, Helsinki en Praag. Ze had het geluk dat haar vader piloot was. Dankzij hem vloog Sofie op haar vijfde al naar Los Angeles, in Amerika, om naar Michaels huis te kijken (ze kwam niet verder dan het hek).

Het idee voor Mijn Michael ontstond nadat Jackson vorig jaar plotseling overleed. „Het deed me meer dan ik verwacht had”, vertelt Sofie. „Ik wilde er graag over praten met andere fans van vroeger. Allerlei herinneringen aan mijn kinderjaren kwamen toen boven. Ik bedacht dat ik er een boek over wilde schrijven.”

Vroeger was het anders om fan te zijn dan nu. „Er was nog geen internet. Nu kun je continu op de hoogte blijven, via allerlei sites. In mijn tijd moest ik dagen wachten op een nieuwtje, ik lééfde voor de nieuwsbrief die door de fanclub werd verstuurd. Elke dag stond ik naast de deur als de postbode kwam, in de hoop dat hij een brief bracht van een van mijn mede-fans.” In haar boek beschrijft Sofie hoe ze reisde langs fanclubdagen, hoe ze wachtte bij hotels waar hij logeerde. Daar ontmoette ze andere fans. Sommigen gingen naar haar idee een beetje te ver: ze roken niet meer zo fris als ze dagen in de rij hadden gestaan om een glimp van hem op te vangen. Anderen waren beledigd toen Michael beschuldigd werd van ongepaste omgang met kinderen. „Sommige fans wilden toen niets meer met hem te maken hebben. Ze gedroegen zich alsof hij hun persoonlijke vriend was, die plotseling verraad had gepleegd. Dat vond ik vreemd.”

Sofie heeft Michael nooit ontmoet, maar een keer is ze in zijn privéjet geweest. „Toen werden mijn moeder en ik in België uitgekozen door een bodyguard. Als enigen mochten we rondkijken in zijn vliegtuig. ” De laatste jaren was er weinig nieuws rond Michael Jackson, en Sofie verloor haar interesse. Gaat ze nu naar concerten van andere popsterren? „Eigenlijk niet. Ik heb het na Michael nog wel eens geprobeerd, maar het valt altijd tegen. Niemand kan hem evenaren.”

Hester Carvalho

Mijn Michael is te bestellen via sofierozendaal.nl