De Bakker blijft overeind in snikheet New York

NEW YORK - SEPTEMBER 02: Sweat drips off the face of Thiemo de Bakker of the Netherlands while playing Ivan Dodig of Croatia during the Men's singles on day four of the 2010 U.S. Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 2, 2010 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Chris McGrath/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Thiemo de Bakker heeft zich gisteren voor de derde ronde van de US Open geplaatst. In een broeierig New York, waar de temperatuur aan het begin van de middag rond de dertig graden lag, versloeg hij Ivan Dodig. De Kroaat gaf op bij een achterstand van 7-6, 2-6, 3-6 en 2-3.

De Bakker kreeg een paar kansen in de eerste set, maar wist die niet te benutten. De tiebreak moest de beslissing brengen, maar daarin was de nummer 48 van de wereldranglijst niet helemaal scherp. In de tweede set ging De Bakker beter spelen en kreeg Dodig al meer last van de hitte. Toen de Kroatische subtopper om een medische behandeling vroeg, voerde de Nederlander de druk nog wat verder op.

De Bakker, die dit jaar ook op Wimbledon en Roland Garros twee duels won, komt nu uit tegen Robin Söderling. „Tijd voor revanche”, verwees De Bakker naar zijn nederlaag tegen de mondiale nummer vijf, afgelopen april in Barcelona. In de Spaanse stad voorkwam de Zweed dat hij de finale van het sterk bezette toernooi bereikte. Maar ‘Barcelona’ was wel het begin van een mooie succesreeks in het ATP-circuit.

Söderling haalde gisteren ten koste van de Amerikaan Taylor Dent de derde ronde in New York. En ook hij herinnerde zich het treffen met De Bakker, wiens naam steeds meer begint rond te zingen in het internationale tenniscircuit. „Hij is een goede speler”, zei Söderling, die dit jaar in de finale van Roland Garros stond. „Hij kan de bal van beide kanten goed slaan en heeft een goede service. Hij is een gevaarlijke speler, zeker op hardcourt.”

In de aanloop naar ‘Flushing Meadows’ bracht De Bakker twee weken door met Gil Reyes, de voormalige fitnesstrainer van Andre Agassi. Volgens de Westlander heeft hij in het snikhete New York veel baat bij die fysieke inspanning. „Ik ben heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt, waardoor ik fysiek zoveel stappen heb gemaakt”, liet De Bakker aan persbureau ANP weten na afloop van zijn overwinning.

Dat neemt niet weg dat de hoogst gerangschikte Nederlander, net als zijn collega’s, veel last heeft van de hitte. „Het was onwijs warm en daar hadden we allebei last van. Maar in de vierde set zag hij het niet meer zitten. Ik heb een goeie pot gespeeld en ben blij dat ik ‘gewonnen’ heb.”

De Bakker, die deze maand 22 jaar wordt, is de vijf na jongste speler in de top-100. Zijn doel – het bereiken van de top-50 in 2010 – heeft hij halverwege het jaar al bereikt. Als hij morgen van Robin Söderling wint, kan hij opnieuw een flinke stap maken in zijn tennisloopbaan. Zelf zegt hij er klaar voor te zijn.