Burger King in handen van Braziliaanse investeerder

De Amerikaanse hamburgerketen Burger King komt in handen van de Braziliaanse investeerder 3G Capital. Dit hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt.

Het investeringsfonds betaalt circa 3,26 miljard dollar voor de fastfoodgigant. Inclusief de schulden die 3G overneemt, gaat het om een aankoop van 4 miljard dollar (3,12 miljard euro).

3G betaalt 24 dollar per aandeel Burger King, ruim 5 dollar meer dan de slotkoers van 18,86 dollar van het aandeel op woensdag, voordat het nieuws van de overname bekend werd. Bestuursvoorzitter John Chidsley van Burger King zei gisteren tegen persbureau Reuters dat het bod van 3G „out of the blue” kwam – het bedrijf zocht wel al langere tijd een investeerder om het schuldenprobleem op te lossen.

Burger King is na McDonald’s de tweede hamburgerketen ter wereld. Het hoofdkantoor staat in Miami. De marktwaarde van het bedrijf was, voordat de overnamegeruchten de kop opstaken, ongeveer 2,5 miljard dollar. 3G zal Burger King van de beurs halen. Volgens analisten is het voor Burger King een goed moment om zich van de beurs terug te trekken. Het bedrijf werd in 2006 naar de beurs gebracht met een prijskaartje van 17 dollar per aandeel. Onder de grootaandeelhouders bevinden zich onder meer TPG Capital, Goldman Sachs Capital Partners en Bain Capital Investors.

Burger King verloor de afgelopen jaren marktaandeel. Volgens analisten omdat het bedrijf niet meeging met de tijd. Zo is McDonald’s op de ‘gezondheidstoer’ gegaan door salades en fruit in het assortiment op te nemen. Burger King had in de Verenigde Staten ook meer last van de economische crisis, omdat het veel klanten trekt onder jonge mannen die laag- of ongeschoold werk verrichten. Juist onder deze groep steeg de werkloosheid het hardst.

De nieuwe eigenaar 3G Capital is in handen van enkele rijke Brazilianen, onder wie Jorge Paulo Lemann, die ook belangen heeft in de Braziliaans-Belgische bierbrouwerij Anheuser-Busch InBev. Forbes Magazine schat Lemanns vermogen op 11 miljard dollar.