Bundesbank vraagt ontslag van Sarrazin

Door onze correspondent

De centrale bank van Duitsland, de Bundesbank, wil af van het omstreden bestuurslid Thilo Sarrazin wegens zijn net verschenen boek waarin het immigratie- en integratiebeleid van Duitsland wordt afgekraakt.

In een verklaring van de Bundesbank staat: „De raad van bestuur heeft eenstemmig besloten om aan de president van Duitsland te vragen het vertrek van dr. Thilo Sarrazin als bestuurslid mogelijk te maken”. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Bundesbank dat dit onafhankelijke instituut een lid van de raad van bestuur feitelijk moet ontslaan.

Sarrazin had een arbeidscontract tot 2014. Hij heeft zich in de ogen van de Bundesbank en veel Duitse politici onmogelijk gemaakt met zijn boek Deutschland schafft sich ab, waarin hij een hard oordeel velt over de mislukte integratie van moslims in Duitsland.

In diverse interviews heeft hij bovendien uitlatingen gedaan over biologische en genetische theorieën. Volgens hem krijgen autochtone Duitsers te weinig en moslims in Duitsland te veel kinderen, hetgeen tot een „kwalitatieve achteruitgang” van de bevolking leidt. Ook zei hij dat sommige bevolkingsgroepen, zoals Joden, „een bepaald gen” hebben voor hun intelligentie.

In Duitsland liggen dergelijke uitlatingen extra gevoelig wegens het naziverleden. Politici van alle partijen hebben op Sarrazins vertrek aangedrongen. Zowel bondskanselier Angela Merkel als president Christian Wulff vreesden voor de reputatie van de Bundesbank. Beiden zouden – indirect – druk hebben uitgeoefend op het bankbestuur om maatregelen tegen Sarrazin te nemen.

Thilo Sarrazin (65), oud-wethouder van Berlijn, krijgt van veel gewone Duitsers gelijk waar het zijn opmerkingen over het falende integratiebeleid van moslims betreft. Met zijn biogenetische thesen scoort hij aanzienlijk minder hoog. Zijn uitlatingen over de genetische identiteit van Joden heeft hij intussen teruggenomen.

Sarrazins partij, de sociaal-democratische SPD, onderzoekt of hij als lid kan worden geroyeerd. Makkelijk zal dat niet zijn. Bij de SPD zijn de afgelopen dagen duizenden steunbetuigingen per e-mail voor hem binnengekomen.

SPD en CDU, de twee grootste politieke partijen van Duitsland, dringen nu aan op een debat over immigratie en integratie.

Recensie Boeken pagina 6