Britse betoging voor Wilders

De English Defence League (EDL), een Britse groepering die zegt te strijden tegen moslimextremisme, houdt op 30 oktober een demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Dat meldt de organisatie op haar website. De gemeente bevestigt dat de demonstratie is aangemeld. In Amsterdam is geen vergunning nodig om te demonstreren.

De organisatie heeft tegenover de gemeente verklaard met de demonstratie „te willen opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, met een knipoog naar de rechtszaak tegen dhr. Geert Wilders”. De rechtbank in Amsterdam is van plan op 2 november uitspraak te doen in het proces tegen de PVV-leider, die wordt beschuldigd van haatzaaien.

Demonstraties en bijeenkomsten van de English Defence League in het Verenigd Koninkrijk zijn geregeld uitgemond in geweld. Ook werden racistische leuzen gescandeerd.

De EDL heeft tegen de gemeente Amsterdam gezegd twee- tot vijfduizend demonstranten te verwachten, uit Nederland en het buitenland. De groepering zegt op haar website banden te hebben met buitenlandse gelijkgestemde organisaties, waaronder de ‘Dutch Defence League’, die zijn verenigd in de European Defence League.

De English Defence League is opgericht in 2009, en zegt op de website niet extreem-rechts of racistisch te zijn. Volgens de EDL zijn hindoes, sikhs en Joden lid van de beweging, die als doel heeft de „jihad te bestrijden”. Volgens de Britse krant The Guardian zou de EDL kunnen rekenen op de steun van voetbalhooligans en extreemrechtse splintergroeperingen.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat er net als bij iedere andere demonstratie overleg zal worden gevoerd tussen de gemeente, politie en justitie, maar weigert verder commentaar.