Aanjager Hoek van Holland verliest vertrouwen collega's

Liep hij te hard of liepen zijn collega’s te langzaam? Paddy Roomer kan slechts gissen naar het antwoord. „Maar dat dit een afrekening is, lijkt me wel duidelijk”, zegt de gisteren teruggetreden PvdA-bestuurder uit Hoek van Holland.

Roomers collega-bestuurders uit de Rotterdamse deelgemeente, beiden lid van de VVD, zegden dinsdag het vertrouwen in hem op. Hij zou de raad te laat en onvolledig hebben geïnformeerd over de gemaakte schulden (bijna 300.000 euro) op het strand. Ook zijn losse bestuursstijl was de liberalen een doorn in het oog. Voorafgaand aan de ingelaste raadsvergadering hield Roomer gisteren de eer aan zichzelf. Hij ontbrak tijdens het debat, waar zijn partij vergeefs een motie indiende die opriep tot een onafhankelijk onderzoek.

Roomer (48) was ruim drie jaar voorzitter van ‘De Hoek’. Onder zijn leiding onderging de ingedutte badplaats een metamorfose. Op het strand verrezen dertien moderne paviljoens, bedoeld om meer toeristen te trekken en meer werkgelegenheid te genereren. Het dorp (9.500 inwoners) kwam vorig jaar volop in het nieuws door het ontspoorde dancefeest Sunset Grooves waarbij één dode viel door een politiekogel.

Na de verkiezingen werd Roomer opgevolgd door VVD’er Hestia Reukema. Wel bleef hij verantwoordelijk voor de strandportefeuille. „Roomer is zich altijd blijven gedragen als ondernemer, niet als bestuurder”, zegt Reukema. „In plaats van zich te houden aan de collegeafspraak van consolideren, bleef hij maar gáán, gáán, gáán.” Tegenover de bevolking was zijn gedrag niet langer te verdedigen, stelt Reukema. „Zijn credo was: zet maar neer, de rest regelen we later wel. Dat is niet uit te leggen aan bewoners, die wel eerst een vergunning voor een tuinhuisje moeten aanvragen.”

Roomer verwijt Reukema een dubbele moraal. „Met behulp van de fractie zal ik aantonen dat deze Tante Pollewop de Hoekse bevolking in de maling neemt.”

    • Mark Hoogstad