Zweedse rente verder omhoog naar 0,75 pct

De centrale bank in Zweden heeft vanmorgen haar belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt verhoogd tot 0,75 procent. Reden voor de verhoging is dat de export aantrekt en de situatie op de arbeidsmarkt verbeteringen vertoont.

Het is de tweede keer op rij dat de Riksbank, de Zweedse centrale bank, de rente verhoogt, en niet de laatste, voorspelt de bank zelf. Als de economie het goed blijft doen, zal de rente geleidelijk omhoog gebracht worden „tot het normale niveau”. Analisten verwachten dat de rente eind 2010 op 1,25 procent zal staan.

Zweden, dat voor een belangrijk deel van zijn groei afhankelijk is van de export, profiteert van het aantrekken van de wereldhandel. De economische groei, die eerder nog op 3,8 procent geschat werd voor dit jaar, zal nu naar verwachting 4,1 procent bedragen.

De Riksbank waarschuwde wel dat een gematigde groei in de eurozone en tegenvallend herstel in de Verenigde Staten de ontwikkelingen in Zweden onder druk kunnen zetten. Mede daarom is de verwachting voor de groei in 2011 licht neerwaarts bijgesteld van 3,6 naar 3,5 procent.

Later vandaag zou ook de Europese Centrale Bank haar rentebesluit bekendmaken. Verwacht wordt dat ECB-president Jean-Claude Trichet de rente onveranderd zal laten op 1 procent. Ook het overige steunbeleid van de ECB, vooral aan banken, zal ongewijzigd blijven. Tegelijkertijd houden analisten en beleggers er rekening mee dat Trichet een positievere toon zal aanslaan over de Europese economie. Die trekt, anders dan in de VS, behoorlijk aan.