Zware aanslag in Lahore: 35 doden

Drie bomaanslagen op een processie van shi’ieten in de Pakistaanse stad Lahore hebben gisteravond 35 levens gekost. Schattingen van het aantal gewonden lopen uiteen van 170 tot 250. Het is de eerste grote aanslag in weken tijd.

Shi’ieten vormen een religieuze minderheid in Pakistan en zijn geregeld doelwitten van aanslagen door sunnitische extremisten. Gisteren liepen 35.000 shi’ieten mee in een jaarlijkse processie, toen nabij een shi’itisch gebouw een kleine tijdbom ontplofte. Minuten daarna lieten twee zelfmoordterroristen hun bommen ontploffen op andere plaatsen in de processie.

De aanslagen zijn niet opgeëist. De extremistische organisaties die zich in het verleden toelegden op aanslagen tegen shi’ieten werken sinds enkele jaren samen met extremisten die andere doelen hebben, met name de Beweging van Pakistaanse Talibaan, die tegen de regering strijdt.

De leider van de Pakistaanse Talibaan, Hakimullah Mehsud, is gisteren in de Verenigde Staten aangeklaagd voor de dood van zeven CIA-agenten in december vorig jaar bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerbasis in het oosten van Afghanistan. Die aanslag werd uitgevoerd door een Jordaniër, in samenwerking met de Pakistaanse Talibaan. Mehsud is aangeklaagd voor samenzwering tot moord en tot het inzetten van een massavernietigingswapen. Het is veel aannemelijker dat hij wordt gedood bij een Amerikaanse aanval dan dat hij ooit wordt gearresteerd.

De regering-Obama heeft de Pakistaanse Talibaan gisteren op de Amerikaanse terreurlijst gezet. Daarmee is de beweging nu volgens de VS een „buitenlandse terroristische organisatie”. Daarvan staan er nu 47 op de lijst. De leiders Mehsud en Wali ur Rehman kregen het predikaat „speciaal gemarkeerde wereldwijde terroristen”. Er is vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot hun arrestatie. (AP, Reuters)