Watermonsters in 3D

scene uit de film Vreemd Bloed (2010) FOTO: A-Film

Piranha 3D Regie: Alexandre Aja. In: 56 bioscopen.***

Piranha was in 1978 nauwelijks een sensatie. Na het succes van Jaws hadden scharen krokodillen en wat er niet meer loert in de diepte al badgasten vermalen. Doorgaans met van Jaws gejatte trucjes, zoals onderwatershots van trappelende beentjes.

Piranha, geregisseerd door de getalenteerde Joe Dante was in zijn soort best aardig. Toch blijkt de remake in fraai 3D een vooruitgang. Want monsters uit de diepte lenen zich prima voor drie dimensies. En laat de oude Jaws-ster Richard Dreyfuss dan nog voor een campy bijrol zijn gestrikt.

Want camp is het. Ditmaal rijt een aardbeving een grot onder Lake Victoria open waar al twee miljoen jaar een robuust ras piranha’s sluimert. Net wanneer studenten er vakantie vieren. En de boot van de held zinkt.

Drie decennia geleden bestond de horror van Piranha uit gekrijs en vaag gedoe onder water, inmiddels laat de techniek niets meer aan de verbeelding over. Hoogtepunt van Piranha 3D is een eindeloze scène waarin badgasten tot het bot worden afgekloven. De film kan zelfs bogen op een innovatief 3D-effect waarin een afgerukte penis de zaal in dwarrelt, waarna een piranha nog maar een forse hap neemt.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol