Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het zelf ombouwen van een gewone fiets tot een elektrische fiets. Dat gaat heel eenvoudig met een inbouwkit. Via internet zijn er verschillende aanbieders te vinden. Uit een test van twee inbouwsets en een kant-en-klare elektrische fiets, gedaan door de Fietsbond, blijkt dat het zelfbouwpakket net zo deugdelijk is als de dure kant-en-klare fiets. Ook aandacht voor het rechtsdwangmiddel beslaglegging, dat steeds vaker oneigenlijk blijkt te worden gebruikt. De rechter gaat af opm informatie van degene die beslag laat leggen, de wederpartij wordt niet gehoord. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Verslag van de laatste ontwikkelingen bij de kabinetsformatie en achtergronden over het ‘friendly fire'-incident waarbij twee Nederlandse soldaten zijn omgekomen tijdens de wederopbouwmissie in Uruzgan. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Onder de gasten de presentator van sportprogramma Holland Sport, Wilfried de Jong. Ned.1, 22.50-23.45u.

informatief

E numbers: An Edible Adventure. Tweede deel van een serie van drie over chemische toevoegingen aan etenswaren. Voedselexpert Stefan Gates onderzoekt waar de chemische stoffen vandaan komen en waarom ze worden toegevoegd. In deze aflevering keurt Gates de E-nummers die verantwoordelijk zijn voor verduurzaming van producten – van de chemische toevoeging die een dodelijke bacterie in varkensspek voorkomt tot het E-nummer dat onmisbaar is voor het menselijke ras. Hij probeert ook enkele E-nummers aan zijn lichaam te onttrekken, om daarmee een cake te maken. BBC 2, 21.00-22.00u.

10 Ways to turn you on. Populair-wetenschappelijk experiment. Een groepje vrienden wordt aangesloten op apparatuur die meet hoe opgewonden ze raken en waarvan. Omdat het lichaam eerder reageert dan de geest, ben je al opgewonden voordat je het weet. Hebben we controle over onze fysieke opwinding? Raken mannen echt opgewonden van een Porsche en vrouwen van homoseks? Presentatie: Nicolette Kluijver. Ned.3, 21.00-22.00u.

In therapie. Bij therapeut Paul Westervoort zitten elke donderdag Aya en Michel (Carice van Houten en Frederik Brom) om over hun relatie te praten.Ned.2, 22.40-23.15u.

documentaire

Holland Doc: De sneeuwman. Documentaire van Juliet Lamont over haar vader Jimmy Graham die een acute aanval van (vermoedelijk) paranoïde schizofrenie kreeg, waar hij nooit meer overheen kwam. Sindsdien slijt hij zijn dagen met drank, vage boekjes en onsamenhangend gemurmel. Lamont gaat terug in de tijd, naar de protestbewegingen van de jaren 60, de oversteek van haar ouders naar de hippiescene van Australië en fatale gebeurtenissen op de Zuidpool. Dat doet ze aan de hand van archiefbeelden, korte tekenfilmpjes en stroeve gesprekken met haar vader en de mensen uit zijn omgeving. Werd Graham gehersenspoeld door de CIA? Speelde LSD een rol? Of deed een buitenechtelijke affaire met een vrouw, die ongewenst zwanger werd, de stoppen doorslaan? Een duidelijk antwoord krijgt ze niet, maar een glimp van verzoening lijkt door te breken als ze haar moeder en broer tijdens een etentje confronteert met ex-man en vader Jimmy. Ned.2, 23.30-0.30u.

amusement

Upside down. Gehandicapten testen confronterend maar op sympathieke manier de reacties en het fatsoen van bekende en onbekende Nederlanders. Onder aanvoering van Mirjam Bouwman houdt een team van vier verstandelijke gehandicapten met een undercover camera ‘gewone’ Nederlanders voor de gek. Daarbij maken ze op geheel eigen wijze, gebruik van hun handicap. Tot welk punt accepteert het ‘slachtoffer’ de brutaliteit van deze jongens? Ned.3, 20.25-21.00u.

De Taalmeester. Taalspelletje waarin bekende Nederlanders strijden om de eretitel ‘Taalmeester’. Schrijver/journalist Jan Kuitenbrouwer werkt mee als taalspecialist. Voorafgaand aan elke uitzending kan iedereen het spel zelf spelen via internet. Aflevering: Royaltyverslaggevers. Met Marc van der Linden, Jeroen Snel en Philip Dröge. Presentatie: Marit van Bohemen. Ned.2, 23.30-0.30u.

RO tv: Vanmorgen vloog ze nog. Laatste aflevering van serie ware en onware documentaires over de stad Rotterdam en haar inwoners, met acteurs en echte Rotterdammers. Met Jules Deelder, Hugo Borst, Eddy Treijtel e.a. Oud-Feyenoord-keeper Treijtel wordt achtervolgd door een spook uit het verleden. Ooit trapte hij met de bal een meeuw uit de lucht, die daarna dood op het veld neerplofte. Hij zingt de frustraties van zich af terwijl een groep fanatieke Sparta-aanhangers plannen maakt voor het terugroven van een legendarische meeuw uit het Feyenoord Museum Home of History. Ned.2, 0.30-1.00u.