'Viskeurmerk is onbetrouwbaar'

Het viskeurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC) geeft aan dat zeevis duurzaam gevangen is. Maar aan de betrouwbaarheid wordt steeds openlijker getwijfeld.

Na kritiek van onder meer Greenpeace en landelijke afdelingen van het Wereld Natuur Fonds op de certificeringsmethodes van het MSC, publiceren zes wetenschappers vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature een opinieartikel, waarin ze schrijven dat „terwijl het MSC zijn betrouwbaarheid steeds meer op het spel zet, de planeet het risico loopt steeds meer wilde vis en gezonde mariene ecosystemen te verliezen”. De organisatie heeft volgens de auteurs haar oorspronkelijke bestaansreden uit het oog verloren.

Het MSC is het grootste viskeurmerk ter wereld: 94 vissers mogen het op dit moment gebruiken. Van alle visvangst wereldwijd is inmiddels 7 procent gecertificeerd. Nog eens 118 vissers worden op dit moment beoordeeld. Het budget van het MSC, dat vooral bestaat uit donaties, was vorig jaar 10 miljard euro.

Het keurmerk werd in 1997 in het leven geroepen door het Wereld Natuur Fonds en Unilever. Het WNF gebruikt de certificering ook op de VISwijzer, een kaartje waarop staat welke vis met uitsterven wordt bedreigd en welke je rustig kunt eten.

Om het keurmerk te krijgen moeten vissers aan drie eisen voldoen: zo opereren dat ze kunnen blijven vissen zonder dat de natuurlijke bronnen uitgeput raken, ervoor zorgen dat het ecosysteem waarin ze vissen productief blijft. En ze moeten zich houden aan alle nationale en internationale regels.

Een visser die zich wil laten certificeren gaat naar een commerciële consultant en betaalt vele tienduizenden euro’s voor een assessment. Volgens de critici in Nature zit daar het probleem. Consultants die de regels niet te nauw nemen kunnen meer aanvragen voor beoordelingen en dus ook meer inkomsten verwachten. De auteurs stellen bovendien dat de arbiters die optreden bij een (dure) bezwaarprocedure tegen een beoordeling, te weinig vakkennis hebben.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht ‘Viskeurmerk is onbetrouwbaar’ (2 september, pagina 3) staat dat het budget van het Marine Stewardship Council (MSC) vorig jaar 10 miljard euro was. Dat moet zijn: 10 miljoen euro.