Twee nerds en een sexy blondje

De komische serie The Big Bang Theory neemt nerds serieus. Ja, ze zijn sociaal onhandig, maar je kan ook horen hoe slim ze zijn.

Gisteren meldde Veronica dat het met succes de comedy The Big Bang Theory aan de vooravond had toegevoegd. De nieuwe serie werd goed bekeken in de doelgroep van jonge mannen (20-34 jaar). Alleen Het Journaal scoort beter.

Dat er veel mensen naar kijken is op zich niet eigenaardig, want The Big Bang Theory is geweldig grappig. De opzet is eenvoudig: twee supernerds van in de twintig delen woonruimte en tegenover hen in het gebouw woont een aantrekkelijk blondine. Deze vrouw, Penny, van het type waarvan nerds alleen kunnen dromen, wordt een vriendin. Een gewone vriendin, een leuke buurvrouw, meer niet, hoe ze ook hun best doen tussen het gamen en het kijken naar sciencefictionfilms in.

Althans, één van de twee, Leonard, doet zijn best en wil heel graag. Sheldon, de ander, is zelfs te nerdy om naar vrouwen te talen.

Dit zou klassieke flauwheid kunnen opleveren, maar de aardigheid van The Big Bang Theory is dat de hyperintelligentie van de nerds serieus wordt genomen en geraffineerd en consequent in hun karakters en uitspraken is verwerkt. Het scheermes van Ockham wordt achteloos verwerkt in hun conversatie.

Net als in een sitcom als Seinfeld zie je bij The Big Bang Theory dat de figuren rond de eigenlijke hoofdpersoon de meeste grappen en het grootste drama opleveren. De onnavolgbare Kramer en de gefrustreerde George waren veel leuker dan de wat saaie Jerry Seinfeld, die de serie zijn naam gaf. Bij The Big Bang Theory overvleugelt de geheel wereld- en mensvreemde Sheldon gaandeweg het eerste seizoen zijn veel normalere vriend Leonard, die aanvankelijk het belangrijkste personage vormt.

In de aflevering van vanavond krijgen ze ruzie over een wetenschappelijke kwestie. Penny informeert bij Sheldon hoe het nu met hem gaat. „Ik begrijp de vraag niet”, antwoordt hij. „Jij en Leonard hebben een klein meningsverschil”, begint ze. „Klein?! Galileo en de paus hadden een klein meningsverschil”, bitst hij terug. Als ze aanhoudt, begrijpt hij pas wat haar bezorgde vraag inhoudt. In zijn eigen woorden: „Ah, ervaar ik soms fysiologische referenties van een onbewuste emotionele verwarring?” Ja, dat is leuk.

The Big Bang Theory. Veronica, elke werkdag om 20.00 uur. ****

    • Ron Rijghard