Succes Wertheim in New York

Cabaretier Micha Wertheim heeft met zijn recente optreden op het Fringe Festival in New York zo veel succes geoogst dat hij is geboekt voor de Best of Fringe NYC Encore Series van deze maand.

Dat geldt als een eervolle uitverkiezing omdat in deze repriseserie slechts ruimte wordt geboden aan twintig van de tweehonderd programma’s die in augustus op het Amerikaanse comedyfestival te zien waren.

Zo speelt Wertheim tussen 10 en 19 september in het Soho Playhouse in New York nog vijf keer zijn voorstelling Amsterdam Abortion Survivor. Diverse Amerikaanse critici prezen de manier waarop hij zijn toehoorders „choqueert en charmeert”. Hij wordt aangeprezen als „gloriously controversial” en in de festivalkrant van het festival wordt hij aanbevolen wegens zijn „rauwe stand-up met een aanbiddelijke accent”.

De cabaretier benadrukt tegenover zijn Amerikaanse publiek dat hij niet Duits is, maar Nederlands: „Nederland is tulpen, molens en kaas. Duitsland is bier, worst en genocide. Ik zeg niet dat het één beter is dan het ander, ik zeg alleen dat het verschillende culturen zijn”.

Eerder maakte Wertheim twee zomers lang deel uit van een Nederlandse delegatie op het comedyfestival van Edinburgh. Weliswaar ging de meeste aandacht toen uit naar Hans Teeuwen, maar qua succes was Wertheim een goede tweede. Ditmaal is hij Teeuwen, die tot dusver alleen als zanger in New York optrad, te vlug af.

Meteen na zijn laatste avond in New York vliegt Wertheim terug naar Nederland om verder te gaan met try-outs voor zijn nieuwe programma Micha Wertheim voor de zoveelste keer dat op 16 december in première gaat.

Bekijk een filmpje van een optreden van Micha Wertheim in New York op nrc.nl/cultuurblog