Sport kort

Sprinter Farrar wint etappe in Vuelta, Theo Bos naar Rabobank

Lorca. De Amerikaanse wielrenner Tyler Farrar (Garmin) heeft gisteren de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Hij won de massasprint in finishplaats Lorca van de Spanjaard Koldo Fernandez van de Euskaltel-ploeg (tweede) en de Brit Mark Cavendish (HTC-Columbia), die derde werd. Theo Bos was in de rit van 198 kilometer de beste Nederlander. De sprinter van Cervélo kwam als negende over de streep. Na afloop van de etappe werd bekend dat Bos terugkeert bij de Rabobankploeg. Hij heeft een tweejarig contract ondertekend. Als baanrenner werd Bos bijna twee jaar door Rabobank gesponsord, waarna hij de overstap maakte naar de weg. Vorig jaar stapte hij over naar Cervélo, maar die ploeg houdt na dit seizoen op te bestaan. „Wij hebben altijd vertrouwen gehad in Theo, nu komt er een onverwacht snel vervolg op zijn carrière bij Rabobank”, reageerde technisch directeur Erik Breukink. (ANP)

UEFA verbiedt vuvuzela in stadions

Bern. De Europese voetbalunie UEFA heeft een verbod op de vuvuzela uitgevaardigd. Tijdens internationale clubtoernooien als de Champions League en de Europa League mag de Zuid-Afrikaanse trompet niet in stadions worden toegelaten. Het verbod geldt ook tijdens kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012. Volgens de UEFA zou het monotone en harde geluid van de vuvuzela de sfeer in Europese stadions negatief beïnvloeden. De vuvuzela zou liederen en gejuich van supporters overstemmen, terwijl dat volgens de voetbalunie een essentieel onderdeel is van de Europese voetbalcultuur. „In Zuid-Afrika voegde de vuvuzela folklore toe aan het WK, maar in Europa past het muziekinstrument niet”, luidt de verklaring van de UEFA. In de openingswedstrijden van de Europese voetbalcompetities zijn er overigens nauwelijks vuvuzela’s te horen geweest. Enkele Engelse voetbalclubs hadden de trompet al verboden om veiligheidsredenen. (Reuters)

Van Bommel nieuwe aanvoerder Oranje

Noordwijk. Voetballer Mark van Bommel is de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. Bondscoach Bert van Marwijk heeft zijn schoonzoon aangewezen als opvolger van Giovanni van Bronckhorst, die na het WK zijn loopbaan heeft beëindigd. De 33-jarige Van Bommel is volgens Van Marwijk de ideale aanvoerder voor Oranje. „Hij heeft de juiste leeftijd en staat op een goede positie in het veld. Hij heeft ook ervaring. Bij PSV en Bayern München droeg hij ook een aanvoerdersband”, aldus de bondscoach. Het Nederlands elftal speelt morgen de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2012 tegen San Marino. (ANP)

US Open: Azarenka valt flauw door hitte

New York. De Wit-Russische tennister Victoria Azarenka is gisteren op de US Open flauwgevallen als gevolg van de hitte. Azerenka zakte in haar partij tegen de Argentijnse Gisela Dulko bij een achterstand van 1-5 en 15-30 plotseling ineen op de baseline. Na een eerste, snelle medische behandeling werd ze in een rolstoel afgevoerd. Ana Ivanovic bereikte gisteren zonder veel moeite de derde ronde. De 22-jarige Servische tennisster, die geen beschermde status meer geniet omdat ze ver is weggezakt op de wereldranglijst, versloeg de Chinese Zheng Jie in twee sets: 6-3 en 6-0. (ANP)

Terpstra komt naar Zesdaagse van A’dam

Amsterdam. Wielrenner Niki Terpstra rijdt van 18 tot en met 23 oktober in de Zesdaagse van Amsterdam. De organisatie van het wielerevenement maakte gisteren de komst van de Nederlands kampioen op de weg bekend. Ook baanwielrenners Teun Mulder, Peter Schep en het koppel Danny Stam/Leon van Bon verschijnen aan de start. Met wie Terpstra een duo vormt, wordt later bekend. Het volledige deelnemersveld van de zesdaagse wordt in oktober bekend. (ANP)