Samsung Galaxy Tab: iPad-concurrent van 380 gram

galaxy-tab1Met de presentatie van de Galaxy Tab tablet pc legt Samsung de eerste kansrijke concurrent voor de Apple iPad in de winkel. Op technologiebeurs  IFA in Berlijn toonden de Koreanen een 7 inch computer met aanraakbesturing en een Google Android 2.2. besturingssysteem. De Galaxy Tab weegt 380 gram en is 1,2 cm dik en is beduidend lichter dan de iPad (die meer dan700 gram weegt).Licht en klein genoeg om in je tas of zak te stoppen, aldus Samsung.

De Galaxy Tab is bedoeld om onderweg makkelijk te kunnen browsen, mailen, navigeren, films kijken, muziek luisteren, games spelen en boeken lezen. Samsung omzeilde een aantal beperkingen op die de iPad heeft; zo kun je met de Galaxy Tab wel bellen (met een headset of de speakerphone) en zit er een camera in waarmee je kunt videobellen.

http://www.youtube.com/watch?v=8xYaEY9VNqI

Door het lage gewicht is de batterijduur korter dan die van de iPad: met de 4.000 mAh batterij kun je 7 uur video kijken, aldus Samsung. Apple claimt 10 uur videokijken met de iPad. Net zoals Apple weigert Samsung zijn gadget een tablet pc te noemen: de Galaxy Tab gaat door het leven als ‘smart media device’ en Samsung belooft op korte termijn nog verschillende andere maten van dit soort apparaten te leveren. Volgend jaar moet er een complete Koreaanse Tab-portfolio in de winkel liggen.

Android 2.2

Samsung, ‘s wereld grootste elektronicafabrikant, verkoopt de Galaxy Tab vanaf begin oktober in Europa en levert er een winkel bij voor muziek, boeken en video (voorlopig alleen nog in de VS). Ook e-reader applicaties van Amazon (Kindle voor Android) zijn beschikbaar. Er is geen extra menulaag gebouwd over het Android OS, zodat de Galaxy Tab niet eenvoudig te onderscheiden zal zijn van andere Android-tabletten die op de markt gaan verschijnen. Wellicht was het te kort dag om voor deze introductiedatum de nieuwste variant van Android 2.2 nog aan te passen. De volgende Android 3x-versie die gespecialiseerd zal zijn voor tablet pc’s, gaat niet werken op deze eerste Galaxy Tab, laten Samsung-medewerkers weten.

Alleen via telecomprovider

De prijs wil Samsung nog niet bekend maken, omdat de Tab via telecomproviders verkocht zal worden, in veel gevallen met een subisidie van de telecomleverancier. De exacte verkoopdatum wordt door de telefoonmaatschappijen bepaald. Samsung gaat het apparaat dus niet rechtstreeks aan consumenten verkopen.

Specificaties:

 • 380 gram
 • 7 inch 1024 x 600 pixels multitouch scherm
 • 4.000 mAh accu
 • 1 GHz processor
 • 16 of 32 GB geheugen; uitbreidbaar met 32 GB Micro SD-card
 • 3 megapixel beeldchip met led flits
 • Wifi, HSDPA, Bluetooth 3.0
 • 30-pins adapter
 • optionele accessoires als carkit, stylus en hoes
  • Marc Hijink