Regenwormen eten ook graag planten op

Regenwormen zijn niet alleen de geliefde bodemverbeteraars die dood plantenmateriaal verwerken. Ze kunnen de tuinliefhebber ook lelijk dwarszitten, zo blijkt uit Duits onderzoek gepubliceerd in het vakblad Soil Biology and Biochemistry. Want de wormen eten graag levensvatbare plantenzaden en jonge plantjes.

Een team ecologen van onder meer de Georg August Universiteit Göttingen zocht het uit met de worm Lumbricus terrestris, een van oorsprong Europese worm die tegenwoordig wereldwijd voorkomt. De biologen zetten regenwormen uiteenlopende maaltijdingrediënten voor, waaronder zaden en jonge kiemplantjes van uiteenlopende planten.

Verzamelen of eten wormen misschien alleen door schimmel aangetaste zaden of rottende zaailingen? Nee. Ze richten zich exclusief op gezonde, langzaam uitkomende en groeiende, nitraatrijke zaden en kiemplanten. Zaden verdwijnen in de grootste aantallen naar binnen, want zaailingen zijn voor de wormen door hun grootte moeilijker te verwerken. Hun favoriete plantjes? Die van peulvruchten. Ook eten ze graszaad, al dan niet ontkiemend.

Wormen die de gelegenheid kregen voedselrijk levend plantmateriaal te verwerken, groeiden sneller dan soortgenoten die het met dood voer moesten stellen.

De afgelopen jaren rezen al verdenkingen dat regenwormen zich niet alleen op dood materiaal richten. In wormen zelf werden zaden aangetroffen, maar onduidelijk was of die werkelijk als voeding gebruikt werden. De regenwormen blijken ook zaden op te slaan in hun gangen. Dat kan de raadselachtige verspreiding van ongewenste planten verklaren in Amerikaans landbouwgebied. Ineens gelden nu de nederige wormen als zaadverspreiders.

    • Frans van der Helm