Pillendoos stuurt sms als patiënt pil vergeet

Een beetje ‘Big Brother’ is het wel: de elektronische pillendoos. Die stuurt je een sms als je vergeten bent je pillen in te nemen. Gebeurt er dan nog niets, dan gaat er een sms’je naar een buur of een familielid. Je arts kijkt virtueel mee over je schouder. Hij of zij kan op zijn computer zien hoe vaak jij je pillen slikt, en spreekt je daarop aan tijdens je eerstvolgende consult. „Het klinkt misschien vervelend, maar epilepsiepatiënten zijn er zeer tevreden over”, zegt Thea Gutter, onderzoeker bij de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). SEIN heeft de elektronische pillendoos ontwikkeld en getest samen met de Hogeschool Windesheim en twee bedrijven.

Therapietrouw, is voor veel chronisch zieken een probleem. „Van de epilepsiepatiënten neemt zo’n 40 procent de medicijnen niet altijd in”, vertelt Gutter. „Dat komt doordat mensen het gewoonweg vergeten, of doordat ze na een tijdje denken: ik heb geen aanvallen meer, dus ik hoef die pillen ook niet meer te nemen.” Sommige patiënten nemen hun medicijnen bewust niet in, vervolgt Gutter. Ze weigeren te accepteren dat ze ziek zijn. „Ook in die gevallen helpt de elektronische pillendoos”, zegt ze. „Door regelmatig met een begeleider te praten, wat bij gebruik van deze pillendoos het geval is, neemt de acceptatie toe.” Het apparaat ziet eruit als ieder ander pillendoosje.

In elk geval verbetert de vinding de kwaliteit van leven van de patiënten: gemiddeld met één punt op een schaal van 1 tot 10, zo bleek uit vragenlijsten. Mensen maken zich minder zorgen en zijn minder bang voor aanvallen, aldus Gutter.

    • Nienke Beintema