op nrcnext.nl

Vreemde eend in de bijt

Gio, een jongen van achttien jaar, Engels sprekend en T-shirts dragend van The Sex Pistols. Klinkt niet bijzonder. Nou, misschien wel als je bedenkt dat Gio leeft in Svanetië, een conservatieve provincie in het noordwesten van Georgië. Een provincie waarin de bewoners, de Svaneten, veel waarde hechten aan eigen tradities. Tot voor kort was eerwraak normaal. Het bergvolk spreekt bovendien een taal waarvoor geen alfabet bestaat. „De mensen hier zijn zo conservatief. Omdat ik niet in God geloof en liever punkrock luister denken ze dat ik satanist ben. ”

Wie moeten ons regeren?

CDA is in crisis, de formatie lijkt te klappen en we verwachten de hele dag door nieuws. Stel dat de onderhandelingen mislukken. Wat dan? Jort Kelder riep begin juli in NRC al op tot een zakenkabinet, „tegen een deskundige regering van schrandere denkers en doeners kan niemand bezwaar hebben. Zo’n kabinet kijkt niet naar politiek met een kleine p maar doet aan economie met een grote E”. Een zakenkabinet is een politiek neutraal kabinet, met daarin onomstreden experts. Kritiek volop, natuurlijk. Maar toch een leuk idee. Wie moet erin?

Tornadobosbrandmix

Een sterke wind en felle bosbranden maken samen iets wat lijkt op een vuurtornado. Bekijk de spectaculaire beelden van het waaiende vuurtje.