Op een eiland met de bitches from hell

Vanavond begint een nieuw seizoen van Expeditie Robinson.

Deze keer voor het eerst met bekende Nederlanders en Belgen.

De zestien deelnemers worden verdeeld: de Nederlandse vrouwen belanden in Kamp Zuid met de Belgische mannen. Kamp Noord bestaat uit de Nederlandse mannen en de Belgische vrouwen.

Die splitsing lijkt ongunstig voor Kamp Zuid: vier lange, sterke Nederlandse mannen tegenover 1 bokser, 1 dunne en twee dikke Belgen. Maar de Vlaamse cabaretier Iwein Segers ziet de fanatieke blik van zijn vrouwelijke teamgenoten en concludeert dat zij best kans hebben op de overwinning. „Wij hebben de bitches from hell... wij hebben de Dutch girls!”

Vanavond begint een nieuw seizoen van Exped itie Robinson. Deze twaalfde editie is voor het eerst met bekende Nederlanders en Belgen. Andere avontuurlijke realityseries zoals Wie is de Mol?, 71° Noord en Peking Express worden al langer ingevuld met BN’ers.

Een trend wil zenderdirecteur Remko van Westerloo het niet noemen. „Eigenlijk is deze editie met BN’ers een noodgreep.” Het Belgische partnerstation van RTL 5, VTM, wilde stoppen met het programma vanwege tegenvallende kijkcijfers. Zonder de Belgen zou het budgettair niet lukken. Expeditie Robinson is een dure productie, zegt Van Westerloo, van meer dan 2 ton. „Waarom doen we het dan niet met celebrities, zei ik.” Daar voelde VTM wel wat voor. Van Westerloo moet toegeven dat hij niet zeker wist of het een verrijking zou zijn. „Ik was bang voor de dynamiek tussen de deelnemers. BN’ers kennen de camera’s en ze zijn gewend om te praten in oneliners.”

Ook programmamaker Geraldine Smink, van productiemaatschappij Strix, vroeg zich in eerste instantie af wat de meerwaarde zou zijn. „Het voordeel van BN’ers is dat ze weten hoe het werkt met televisie. Het nadeel is dat ze weten hoe het werkt met televisie.” Dat zie je in het begin van de serie, zegt Smink. Dan zijn ze soms meer met de camera bezig dan met de expeditie. „Maar dat verandert snel.”

De BN’ers in het programma zijn een noodgreep, maar NRC-televisierecensent Hans Beerekamp víndt het ook een noodgreep. „De helft, de bekende Belgen, kennen we hier helemaal niet.” De andere helft bestaat volgens hem uit bekende Nederlanders uit de B-categorie, met een hoog gehalte Beroeps-BN’ers. „Mensen die hun bekendheid ontlenen aan de realityshows waaraan ze meedoen, zoals Sebastiaan Labrie en Regina Romeijn.”

Het is logisch dat deze Beroeps-BN’er is ontstaan, zegt Beerekamp. „Er volgen steeds meer programma’s in dit genre en die worden vaker ingevuld met bekende mensen.” Zo begint de EO volgende maand met het nieuwe realityprogramma De Pelgrimscode, een kruising tussen Wie is de Mol?, Expeditie Robinson en 71° Noord. En, weer met BN’ers.

Gevolg is dat de afstand tussen de kijker en de deelnemer kleiner wordt. Beerekamp: „Echte popsterren worden schaars en het aanbidden daarmee ook. Mensen kijken naar soaps en realityshows omdat ze vinden dat ze er zelf ook in hadden kunnen zitten. Dat geldt vooral voor pubers. Ze hebben een groter ego gekregen, en voelen zich liever beter dan dat ze bewonderen.”

Vanwege het intense en heftige karakter van Expeditie Robinson was het nog lastig om BN’ers bereid te vinden, zegt Geraldine Smink. In februari begon de zoektocht, in juli stond de expeditie gepland. „We wilden zeker weten dat de deelnemers beseften wat ze gingen doen, dat ze goed konden motiveren waarom ze mee wilden. Je moet je kwetsbaar op durven stellen. We hebben het bijna afgeraden om mee te gaan, zodat ze niet voor verrassingen zouden komen te staan.”

Smink vond uiteindelijk negen Nederlandse deelnemers (Dennis Weening duikt op in de tweede aflevering). Hoeveel mensen ze daarvoor heeft moeten contacteren, wil ze niet zeggen. „Maar we hebben veel meer mensen gevraagd dan deze negen. Sommigen zeiden zelfs op het laatste moment nog af.”

Het was een „dramatische aanloop”, zegt Remko van Westerloo. „Het afstemmen van al die drukke agenda’s op elkaar, de afvallers op het laatste moment en er brak knokkelkoorts uit op de plek waar we het programma zouden opnemen. De Maleisische regering heeft ons geholpen een andere locatie te vinden, maar het vertrek van de kandidaten hebben we een paar dagen moeten uitstellen. En tijdens het filmen waren we soms nog bezig met de opbouw.”

Het resultaat vindt hij „geweldig”. „De BN’ers geven zich echt bloot. Zo kennen we Kim Feenstra als een mooie meid, maar op het eiland is ze de wanhoop nabij en heeft ze erge last van de zandvlooien. Haar lijf zit onder de bulten.”

„Ik moet eigenlijk geen uitspraken doen over cijfers, daar word je op afgerekend, maar ik hoop dat dit de beste opening ooit wordt van Expeditie Robinson, met 750.000 tot 850.000 kijkers.”

Expeditie Robinson is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL 5. De ontknoping is op donderdag 2 december.

    • Marleen Luijt