Oostenrijks computerspel bestrijdt virtuele minaretten

De Oostenrijkse justitie onderzoekt of een nieuw computerspelletje wel door de beugel kan. In het spel schieten minaretten en moskeeën in een Alpenlandschap als paddestoelen uit de grond. De speler moet ze bestrijden door het vizier erop te richten en op de muis te klikken. Als hij dat op tijd doet, verschijnt er een stopbordje. Gebeurt het te laat, dan verrijst de minaret in volle glorie aan de horizon en komen er zingende mannetjes met baarden.

Bij de rechts-populistische FPÖ, waar ze het spel hebben bedacht, begrijpen ze niets van de commotie. Het mag dan lijken of de speler aan het schieten is, virtuele geweren komen er niet aan te pas. Volgens partijsecretaris Herbert Kickl gaat het „om het drukken op een stopknop, om verkeerde politieke besluiten te voorkomen”.

Als het spelletje is afgelopen, verschijnt er een enquête waarin de speler wordt gevraagd of hij voorstander is van een bouwstop voor moskeeën, een verbod op het dragen van burka en hoofddoek en een verplichting voor moslims om een verklaring te ondertekenen dat ze de Oostenrijkse rechtsorde boven de Koran plaatsen.

Egon Kapellari, bisschop in Stiermarken, vindt het een verwerpelijk en opruiend spel. Juristen van de Oostenrijkse Groenen willen dat justitie onderzoekt of er sprake is van ophitsing of van het vernederen van een godsdienst.

Bekijk het spel opmoschee-baba.at