Obama maant tot dialoog

President Obama heeft gisteren Israël en de Palestijnen opgeroepen om de kans op een duurzaam vredesakkoord niet „te laten glippen”. „Deze gelegenheid komt misschien niet snel weer”, zei Obama in het Witte Huis, aan de vooravond van een nieuwe ronde van rechtstreeks vredesoverleg tussen de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas.

Obama veroordeelde de „zinloze afslachting” van vier Israëlische kolonisten. De Israëliërs werden dinsdag op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gedood door schutters van Hamas. Hamas, dat tegen de vredesbesprekingen is, kondigde vandaag aan dat het verder gaat met gewapend verzet.

Bij een nieuwe schietaanval gisteravond op de Westelijke Jordaanoever werden twee Israëliërs gewond. Deze aanval is niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Palestijnse schutters.

Obama sprak gisteren behalve met Netanyahu en Abbas ook met president Hosni Mubarak van Egypte en koning Abdullah II van Jordanië. De gesprekspartners zeggen dat het jongste geweld op de Westelijke Jordaanoever hun overleg niet zal dwarsbomen. Obama zei dat de gesprekken tussen Netanyahu en Abbas – de eerste directe vredesbesprekingen in twintig maanden – bedoeld zijn om alle openstaande kwesties „voor eens en altijd op te lossen”.

Netanyahu omschreef Abbas als zijn „partner in vrede”, Abbas veroordeelde geweld tegen Israëliërs.

Een eerste test voor het nieuwe overleg wordt de kwestie van Israëlische nederzettingen in bezet gebied. Abbas eist dat Israël een moratorium op nieuwe bouw, dat 26 september afloopt, verlengt. Netanyahu weigert hier gehoor aan te geven. (Reuters, AP, BBC)