Nieuwe snelfietspaden voor Z-Hollandse forens

Het zal de files niet direct oplossen, maar misschien helpt het iets. Zuid-Holland legt twee snelfietspaden aan, parallel aan twee verstopte rijkswegen.

Met een investering van 8,5 miljoen euro moeten twee bestaande fietspaden comfortabele routes worden voor fietsende forenzen. Breder, met voorrang voor de gebruikers, weinig stoplichten, weinig bochten, goed bestraat. Het gaat om de trajecten Den Haag-Leiden en Leidschendam-Voorschoten, beide zo’n tien kilometer lang.

Gedeputeerde Asje van Dijk (verkeer, CDA) wil forenzen zo een alternatief bieden voor de auto. Hij hoopt dat automobilisten die nu de drukke N44 en A4 gebruiken straks voor de fiets kiezen. Aan een prognose waagt hij zich niet. Ko Droogers, regiomanager West-Nederland bij de ANWB, is iets preciezer: „De files zullen niet merkbaar veranderen door de snelfietspaden.”

Het Rijk betaalt 5 miljoen euro aan de verbeterde fietspaden, de regio Haaglanden en Zuid-Holland delen de rest.

Er zijn nu onder meer snelfietsverbindingen op de routes Breukelen-Utrecht en Zoetermeer-Den Haag. Volgens de Fietsersbond is het aantal fietsers daar sterk toegenomen.