Nederland kort

Rond Dordrecht vaker alcoholmisbruik onder jongeren

Dordrecht. In de regio Zuid-Holland-Zuid, rond de stad Dordrecht, signaleert de ambulancedienst een flinke stijging van het aantal gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren. In het eerste half jaar van 2009 werden daar zestien kinderen voor behandeld, in dezelfde periode van 2010 waren dat er 29. De cijfers van de ambulancedienst hebben betrekking op jongeren die eerste hulp hebben gekregen, naar de eerste hulp zijn gebracht of zijn opgenomen in het ziekenhuis. Voorzitter van de stuurgroep van het programma, Dirk van der Borg, vindt de cijfers veel te hoog, al verbazen de aantallen hem niet. „De regionale cijfers zijn wel in lijn met de landelijke trend. Het aantal jongeren onder de achttien dat stomdronken in het ziekenhuis belandt, is vorig jaar met de helft toegenomen.” Inmiddels hebben zestien gemeenten in Zuid-Holland-Zuid maatregelen genomen om het alcoholmisbruik tegen te gaan. Zo worden onder meer de schenktijden bij sportverenigingen beperkt. (ANP)

Nog twee babylijkjes gevonden in Geleen

Geleen. In de tuin van de 41-jarige vrouw uit Geleen die vrijdag werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar baby, zijn nog twee babylijkjes gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren gemeld. De twee stoffelijke overschotten van pasgeboren baby’s werden gevonden tijdens het technisch onderzoek na de vondst van een babylijkje in de schuur bij het huis van de vrouw. Justitie onderzoekt nog wanneer de kinderen zijn overleden, of er een biologische band bestaat tussen de kinderen en de vrouw en hoe lang de kinderen daar hebben gelegen. Het Nederlands Forensisch Instituut zal de komende dagen sectie verrichten naar de doodsoorzaak. De rechter-commissaris in Maastricht heeft de vrouw woensdag voor zeker twee weken in bewaring gesteld. Justitie verdenkt haar van moord. Het is de tweede vondst van dode baby’s in korte tijd. Begin augustus werden in het Friese dorp Nij Beets vier lijkjes gevonden op de zolder van een huis. (ANP)

Weer arrestaties om groepsverkrachting

Amsterdam. De politie heeft de afgelopen tijd nog zes mannen opgepakt in verband met een groepsverkrachting in mei in Amsterdam-Zuidoost. Het totale aantal verdachten komt daarmee op vijftien. De mannen zijn tussen de 17 en 25 jaar oud. Acht van hen zitten nog vast. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de hoofdstad bevestigde gisteren een bericht hierover in Het Parool. De groepsverkrachting vond vermoedelijk plaats in een woongroep voor licht verstandelijk gehandicapten van zorginstelling Cordaan, hoewel politie en justitie dat nog onderzoeken. Twee van de hoofdverdachten zijn daarvan in elk geval bewoners. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet mede naar aanleiding van de zaak onderzoek naar de kwaliteit van de zorg bij vestigingen van Cordaan. (ANP)

Politie pakt verdachte serieverkrachter op

Hillegom. De politie heeft een 37-jarige man uit Voorschoten aangehouden die wordt verdacht van het verkrachten van drie vrouwen. De man zou in de nacht van dinsdag op woensdag in Hillegom een 24-jarige vrouw hebben verkracht. Hij zou al eerder twee vrouwen in Noordwijk en Voorschoten hebben verkracht. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. „De verdachte opereert in alle drie de zaken op dezelfde wijze”, zegt een politiewoordvoerder. In verband met de verkrachtingen had de politie een team van twintig rechercheurs ingezet. Het onderzoek wordt wel voortgezet. (ANP)