Misstanden in Haagse tehuizen onderzocht

De gemeente Den Haag laat bij drie verpleeg- en zorginstellingen in de stad onderzoeken of er sprake is van structurele misstanden. Dat zegt wethouder Karsten Klein (CDA) naar aanleiding van misstanden bij het Haagse verpleegcentrum Loevestein.

In Loevestein hebben dementerende ouderen onder zeer slechte omstandigheden gewoond. Bewoners zijn onder meer hardhandig behandeld, met blauwe plekken tot gevolg, en niet op tijd verschoond. Ook werden toiletrondes overgeslagen.

Dat blijkt uit een intern onderzoek van de Florence zorggroep, waar Loevestein onderdeel van uitmaakt. Het onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, lekte gisteren uit via Omroep West. Een anonieme getuige vertelde aan de regionale omroep dat er nog steeds veel mis is op de afdeling van de dementerende bejaarden. Florence bestrijdt dat, maar erkent wel de eerdere misstanden bij Loevestein.

Recentelijk zijn diverse Haagse instellingen negatief in de publiciteit gekomen. Klein: „Ik ben geschrokken van die berichten. De controle op de instellingen is een zaak van het Rijk, maar als wethouder wil je weten of het incidenten zijn of een structureel Haags probleem.”