Kort nieuws Kunst

Verkoop muziek, films en games daalt in 2010

Hilversum, 2 sept. De verkoop van cd’s, dvd’s en computerspellen is in de eerste zes maanden van dit jaar met 8 procent gedaald. De verkoop van muziek via digitale kanalen steeg daarentegen met 26 procent tot ruim 5 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie NVPI vanochtend heeft gepresenteerd. In totaal gaven consumenten in de eerste helft van dit jaar ruim 348 miljoen euro uit aan ‘entertainmentproducten’; ruim 30 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Consumenten gaven vooral minder geld uit aan games en spelcomputers: een terugval van ruim 13 procent. De verkoop van cd’s liep terug met 6 procent; die van singles met bijna 19 procent. De verkoop van dvd’s daalde met 7,1 procent, van ruim 130 miljoen euro naar 121 miljoen euro. De verkoop van blu-ray steeg met 71 procent, tot in totaal 12 miljoen euro. (ANP)

Casting-director Kemna krijgt prijs

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 2 sept. Casting director Hans Kemna (1940) heeft gisteravond op het ACT-gala in Amsterdam de eerste ACT-Award gekregen. ACT, de belangenvereniging voor acteurs, geeft hem deze nieuwe prijs wegens zijn „belangrijke bijdrage aan de verbetering van het werkveld van de acteur”. Kemna was in de jaren zeventig een van de eerste Nederlandse casting-directors. De casting-director is degene die de regisseur adviseert over de juiste invulling van de rollen. Hij vestigde zijn naam met Turks Fruit van Paul Verhoeven, voor wie hij Monique van de Ven ontdekte. Van 1980 tot 1999 leidde hij castingbureau Kemna Casting, dat hij vervolgens overdeed aan Job Gosschalk. In 2005 kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn verdiensten voor de Nederlandse film.

Carice van Houten in film van seconde

DEN HAAG, 2 sept. Carice van Houten schittert binnenkort in de kortste film ooit. Het door Anton Corbijn geregisseerde werk is te zien op een speciale postzegel die TNT Post ter ere van de dertigste editie van het Nederlands Film Festival uitbrengt. De speelfilm Kleinste Kortste Film duurt één seconde. Op de speciale postzegel zijn dertig plaatjes over elkaar gedrukt. De film wordt ‘afgespeeld’ door de postzegel te kantelen. Het filmpje gaat op 29 september tijdens de jubileumavond van het Nederlands Film Festival feestelijk in première in aanwezigheid van Corbijn en Van Houten. De postzegel is volgens TNT een hommage aan de Nederlandse film, het Nederlandse landschap en refereert aan een Kinderpostzegel uit 1951. (ANP)