Kort nieuws Economie

Bombardier haalt minder omzet

Montreal, 2 sept. De Canadese producent van vliegtuigen en treinen Bombardier heeft in het tweede kwartaal minder omzet en winst behaald. De nettowinst daalde met 27 procent tot 148 miljoen dollar (116 miljoen euro), heeft Bombardier gisteren bekendgemaakt. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg de winst nog 202 miljoen dollar. De omzet van het bedrijf, de grootste vliegtuigproducent na Boeing en Airbus, is met 16 procent gedaald tot 4,1 miljard dollar. Volgens het concern was het voor beide bedrijfssegmenten (vliegtuigen en treinen) een moeilijk kwartaal. Wel kreeg Bombardier met minder geannuleerde bestellingen van zakenvliegtuigen te maken. (ANP)

Heinz verbetert resultaten

Pittsburgh, 2 sept. De Amerikaanse levensmiddelenproducent H.J. Heinz, bekend van de gelijknamige ketchup, heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar meer winst en omzet behaald. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De nettowinst steeg in het kwartaal dat eind juli afliep tot 240,4 miljoen dollar, van 212,6 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet klom met 1,6 procent tot 2,48 miljard dollar. Heinz deed het goed in opkomende markten. Daar steeg de verkoop met 22 procent. (ANP)

Hogere winst voor Provimi diervoer

Rotterdam, 2 sept. De omzet van diervoederproducent Provimi is in de eerste helft van dit jaar gestegen van 840 miljoen euro naar 893 miljoen euro. Er werd een nettowinst gemaakt van 27,8 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 53,9 miljoen over de eerste helft van 2009. De Provimi Groep is wereldwijd actief in veevoer en in Europa ook in voeding voor huisdieren. Een gunstige ontwikkeling van de wisselkoersen was een belangrijke oorzaak van de omzetstijging. (ANP)