Kort nieuws Economie

Persgroep legt zich neer bij uitspraak wanbeleid PCM

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 sept. De Persgroep Nederland, voorheen PCM Uitgevers, legt zich neer bij de uitspraak van de Ondernemingskamer van mei dat sprake was van wanbeleid onder de Britse eigenaar Apax in de jaren 2004 tot 2007. De uitgever van onder meer de Volkskrant en AD gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad, meldt het bedrijf vandaag. Evenmin zal de Persgroep schadevergoeding eisen van de betrokken bestuurders, commissarissen en voormalige aandeelhouders van PCM. De uitgever „laat het aan alle betrokken partijen over” om voor zichzelf uit te maken of zij het „ethisch verantwoord vinden” om het geld dat zij hebben verdiend aan de betrokkenheid van Apax en de managementparticipatieregeling te behouden.

CBS: Economie in herstelfase

Den Haag, 2 sept. De Nederlandse economie is in de zomer van de fase ‘laagconjunctuur’ doorgeschoven naar de ‘herstelfase’. Dit stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van zijn conjunctuurbeeld. „Het conjunctuurbeeld is eind augustus aanzienlijk beter dan eind juli”, aldus het CBS. De economen wezen erop dat de groei van de economie heeft doorgezet, het vertrouwen van consumenten en ondernemers is verbeterd en de arbeidsmarkt een voorzichtig herstel laat zien. (ANP)

Ferrari roept 1250 auto’s terug

Rome, 2 sept. De Italiaanse autofabrikant Ferrari roept wereldwijd 1250 auto’s van het type 458 Italia terug naar de garage, omdat de voertuigen in brand kunnen vliegen. Dat heeft Ferrari bekendgemaakt. De terugroepactie gaat over auto’s die zijn gemaakt voor juli 2010. Ferrari begon vorige week een onderzoek, nadat vier voertuigen van het type 458 Italia in brand waren gevlogen. Dat gebeurde in de Verenigde Staten, China, Frankrijk en Zwitserland. De problemen worden veroorzaakt door een lijm waarmee de hitteschilden zijn aangebracht. Die lijm kan vlam vatten bij extreme hitte. (ANP)

Meer wereldhandel

Genève, 2 sept. De waarde van de wereldhandel is in de eerste zes maanden van dit jaar met een kwart toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Vooral de export en import in Azië zaten flink in de lift. Dat maakte de Wereldhandelsorganisatie WTO gisteren bekend. De export uit Azië ging met 37 procent omhoog, geleid door China en Japan die allebei exportstijgingen optekenden van 41 procent. De import in Azië klom met 38 procent. De Chinese import nam 44 procent toe. (ANP)